seri menanti: daulat tuanku! what it means.

LET’S make one thing very clear: the cry “Daulat Tuanku” is, if uttered, meant to affirm the sacred power of the king or sultan of the day in a ceremony, or to pledge allegiance.

Let us make another thing very clear here: The system of rulers in this country reaffirms the fact that Malaysia has a long history of Malay sultanate governance, even after the peninsula was colonised by European powers.

I, and other loyal subjects of the sultans, will utter “Daulat Tuanku” at ceremonies to recognise the ruling sultan, but not when the sultans are in non-ceremonious situations, like in a private moment.

For example, I have great respect for my ruler, but I will not utter “Daulat Tuanku” every time we engage in a conversation. All you have to do is to sembah (place your palms together, raise your hands to touch the forehead as a sign of respect) only when you first meet.

I was in Montevideo, Uruguay, earlier this year. Before the presidential dinner to honour our King (the Yang di-Pertuan Agong), I, fully dressed in my best suit, was standing in line along with many foreigners waiting to be introduced. When it came to my turn, I made the sembah and I did it because I respect and honour our system of monarchy (for example, I may not like the King but I do it because it is dictated by proper protocol).

Others, one or three Malaysians in the line-up, did not do so, but they were not breaking protocol because they didn’t know any better.

Being a Malay, I performed my sembah simply because I consciously recognised the fact that I needed to do so.

Malays who discard the essence of being Malay in this country, such as questioning the nature of the Malay monarchy system, are to me just “Malays-ready-to-be-dominated-people-again” in the making.

Perhaps, as I see it, like the Malays in Singapore?

more here.

Advertisements

MaphilindoThaiChinDiaVietWanGreekCamfrica

membaca ulasan dari lelaman encik alex au aka yawning bread mengenai sejarah “melayu” membuatkan sarip terpinga terpinga. jadi, mungkin, barangkali, memang benar jikalau sesiapa itu berteriak yang beliau bukan “melayu” tetapi satu setengah arab, tiga suku bugis, kosong perpuluhan lima peratus cina dan yang selebihnya void deck.

jadi begini sarip hendak dikategorikan sebagaimana? kerana sebelah bapak dia orang arab dari yemen yang kawin dengan orang bugis lepas tuh entah bagaimana boleh didalamkan dengan kaum baba dan ibunya pula adalah keturunan dari kaum banjar yang asal usulnya dari kumpulan dayak yang datang dari kaum puak dari taiwan yang kebetulan sama suku kaum dengan “penyanyi” sensasi a*mei? how like that?

“what your race sir?”
“i don’t know. maybe just put arab plus a*mei kind.”

jadi, adakah nama “melayu” hanya dikategorikan kerana untuk ulasan politik sahaja? seperti yang dimaklumkan oleh encik au sendiri:-

…this article contests the way the term “Malay” tends to be used. I think he’s basically saying that it’s being used for political purposes, and as such, is often riddled by inconsistencies…ultimately, this piece isn’t about the history of Malays, but is better categorised as part of Malaysian political debate. It questions the claims to historical legitimacy by various actors…

jikalau kita ulangkaji kembali mungkin ada pada satu hari pengiktirafan untuk meletak nama melayu dijalankan sahaja untuk meringankan beban poltikisima. mungkin betul, mungkin tidak. tapi, siapakah yang harus disalahkan? orang british pabila mereka menjajah tanah ini? para ahli politik pada tahun 1960an? internet yang bikinkan orang makin pening pasal sejarah? ataupun orang kita sendiri yang macam tak kuasa kot nak bentangkan sejarah sendiri jadi nama bumiputera tidak senang wenang boleh diturunkan jadi pada suatu hari mereka boleh berbangga pada diri sendiri boleh bayar 30 juta untuk hantar satu mat pergi melancong ke angkasa untuk membuat eksperiment pasal teh tarik?

ok, ok skarang jikalau kamu bermati-matian berlaksmana yang kamu bukan “melayu” tapi sudah mendapat pengajian percuma sarip akan tunduk kepala. pasal, sekurang kurangnya benar pandangan kamu. cuma apa sarip yang tidak boleh angkat jikalau slang kamu tuh ada tweak sikit macam mat salleh terpelecok dan nama ada sikit gubahan ikut edaran masakini.

mari kita score points dalam bulan ini!

BULAN POSA START BESOK
BANGUN PAGI DONT MUKA BURUK
MAKAN SAHUR JANGAN CAM BERUK
SUMBAT SUMER FOOD DALAM PERIUK

TAIM BUKA PULA JANGAN MERAJUK
KALAU TAK DAPAT TEMPAT DUDUK
ESPECIALLY KALAU KAT BEDOK
YE LAH ITU KEDAI SUMER SEBUK

APA KATA BUKA AJER KAT RUMAH
MINUM AIR PLAIN SAMA MAKAN KURMA
BUDGET TAK HABIS, TAK YAH SUSAH PAYAH
KENA INGAT JUGA WEIGHT PUN TAK TAMBAH

NI TAIM POSA AKU INSPIRE
NAK KURUSKAN BADAN, NAK BUANGKAN DESIRE
JADI NANTI TAK SANGATLAH PERSPIRE
BOLEH PAKAI BAJU TAK NAMPAK ITU SPARE TYRE

mat champion

e_poster.jpg

sarip rarely love musicals. he does not gettit how to diffuse and interprete the songs into a storyline. he finds it a taaaaaaaaaad confusing ya’know. but then, now is the season for “evolution” kan, so he might give it a chance. so, that mat champion thingamagic is a bit appealing to him. and nice poster too. sarip have always like the mat delta’s works, the way he blends the black and white tones with little breathing space. and about that phantom of the opera thingy….

as for liverpool, sarip was so disappointed last saturday. so very very sey. sarip does not know what else to pick up on them. 14 shots, 11 corners, countless of possession..but no freaking goal. the moment that bellamy scored the disallowed goal where sarip as usual was jumping up and down and hugging anonymous strangers, sarip realised a bad omen was coming. and apparently, it did. sarip says the curse of carlsberg will always suffice. think about that.

oh ye tak ye, hari tuh ada lagi kes orang nak buat eksen bunuh diri kat woodlands mrt. lu mau mampos ke tuh gua tak kisah beb. tapi ilek jek lah, asal lah ko nak buat kat mrt jek.tak semua orang ada kweta tau nak gi sana nak gi sini. apa kata:-

1. minum todi mama yang sampai 60% alkohol tuh lepas tuh hidu gam. simple dan murah. logistik pun senang nak angkat.

2. terjun dari rumah. simple. tapi bila terjun, jangan pekik, can? unless ko jangan jadi cam member sarip komplen dia tak bleh suicide pasal dia tinggal tingkat satu.

3. hempap muka ngan bantal bucuk. at least mati kat katil, jadi senang sikit. tak kotor sangat.

4. yang paling klassik. gantung diri sendiri. tapi ni susah sikit pasal kena cari tali yang lebih bagus dan kena cari drill per nak kena screw dia nye holder.

5. kalau nak yang paling daring, hentakkan diri kat live cable. tapi yang tak bagus, nanti hangus plak badan ko. susah tuh nanti.

tapi kalau ko tetap nak fear factor style kat mrt, apa kata ko buat kat lrt. bagus jugak tuh benda. tak susah sangat, lagi pun sapa nak pakai sangat tuh lrt..jangan cam kes dulu sudah lah, si lrt tuh asik rosak ajer. tak glamer kan, ko nak bunuh diri skali dia nye train nak datang dia stop.

kan kalu korang buat camni, lebih senang kat orang ramai. takyah kena panggil tuh lah ni lah, buatkan orang susah kelam kabut. mintak2 parlimen akan bentangkan isu nih, kan?

ok dah tuh ajer.

confident sia itu mat

enjet1.jpg

permaisuri peti sejuk ada bagi ni link dan sarip ketawa tak terkira bila tengok. baik nih benda. ada orang tolong bilang yaakob baa baa black chick bagi ni budak2 hadiah melayu terbaik untuk ini tahun. betul, tak bedek.

ah tadi pak bahrum terlonjok macam kera makan cili padi bila itu khairul score. member nye anak nye pasal. tak habis habis dia terpekik. tapi confident sia itu mat!

tapi takper, biar diaorang menang, esp itu alam shah. si mat tuh gua respek. cuma yang gua pening asal si indra tuh nak masuk campur. jangan ko.

dan aide aide. gua bilang lu kan, lu gi minum minyak gamat satu galon pun bagus lah. lu mau backheeeeeeeeeeeeeel kaperrrrrr. lu GILA BABI BIRD FLU KAH?? agaknya gua dah takde apa apa lagi nak cakap pasal lu.

naik darah siol!

tapi…enjet enjet semut…..

pada pagi yang cuaca best lepas tuh malas nak buat keje…

itu oscars nye nominasi dah kluar tau.

so sarip nak ulaskan sikit dia nye pemenang yang tak akan menang pasal akademi tak suka underdog yang berkualiti dan yang takde hasil komersial nye pasal.

citer paling bayekkk
sarip nak itu l.m.s. menang jadi boleh tunjukkan kat rumah produksi besar besar yang citer yang bagus tak seharusnya kena ada bajet yang besar dan publisiti sampai cam nak mampos.

tapi yang paling mungkin akan menang pasal sarip suay bila buat prediksi:- letters to iwo jima

pelakon jantan paling bayekkkk
gua *dl* itu half nelson pasal tahun lalu metacritic bagi dia nye rating bayek cam nak mampos. gua dulu tengok ryan goosling dalam notebook, sarip tertidur kejap. tapi sarip mau dia menang pasal dia slalu muka stone dan pakai jam kalkulator. lagipun banyak orang belum tengok half nelson so cam cool sikit lah part nih. ataupun apa si cik ainah cakap dia nampak sungguh-hot.com sampai sanggup nak tonton. *harrrr*

tapi yang paling mungkin akan menang pasal sarip suay bila buat prediksi:- forrest whitaker

pelakon betina paling bayekkkk
berapa kali dah diaorang nak bagi judi dench nominasi. tak paham gua. tapi sarip nak support kat itu kate winslet pasal member tak pernah diiktiraf sama lagipun sarip ngah baca buku little children. heh.

tapi yang paling mungkin akan menang pasal sarip suay bila buat prediksi:- merryl streep / penelope cruz

pelakon pembantu jantan paling bayekkkk
dialog yang paling bagus skali didengar oleh sarip taim ngah tonton tahun lalu ialah bila alan arkin nasihatkan dia nye cucu, “go fuck a lot of women.” itu sahaja boleh menang anugerah nobel siol.

tapi yang paling mungkin akan menang pasal sarip suay bila buat prediksi:- eddie murphy

pelakon pembantu betina paling bayekkkk
sarip rasa ni tahun anna panquin kedua akan terjadi. step forward abigail breslin. kalau dah boleh tari lagu super-freak, tuh dah bleh masuk dalam buku guiness.

tapi yang paling mungkin akan menang pasal sarip suay bila buat prediksi:- jennifer hudson

sutradara paling bayekkkk
eh sudahlah akademi. bagilah sutradara paling terbaik sepanjang 30 tahun nih ke cik martin scorsese. semua filem dia sarip gemar. semua klassik. dah tiba masanya. cuma yang paling klakar, dia slalu kalah kat pelakon yang menjadi sutradara.go figure.

tapi yang paling mungkin akan menang pasal sarip suay bila buat prediksi:- clint eastwood

originalnye layar paling bayekkkk
ok senang ajer. sarip nak l.m.s. ni saja kategori yang l.m.s. yang boleh menang sesungguhnya. heh.

tapi yang paling mungkin akan menang pasal sarip suay bila buat prediksi:- letters to iwo jima

adaptasi nye layar paling bayekkk
borat. pasal nak tengok camner dia bebual dalam bahasa queen’s english dia. lepas tuh maki hamun kat orang ramai.

tapi yang paling mungkin akan menang pasal sarip suay bila buat prediksi:- the departed

dokumeteri paling bayekkkk
the inconvenience of thruth. go al gore!

tapi yang paling mungkin akan menang pasal sarip suay bila buat prediksi:- erm, al gore?