mat on the moon

itu doctor dari messia dapat jugak gi ISS. sarip cakap tahniah kepada dia jadi mat space yang pertama! mungkin pasal lagu yang sarip tujukkan beberapa tahun lalu. huzzah! ribut aku rasa orang orang kat sana. artis-artis, datin-datin sama apa apa lagi lah misti macam tersenyum tersengih-sengih kalau terjumpa dia. pak lah mesti bangga tak agak agak aku rasa. mesti ada satu lagi slogan dia nak reka untuk letak ‘melayu boleh gi space!’

sarip tak jeles yang si doktor misti akan hidup senang wenang sampai bila bila. sarip actually bangga mans dia dapat naik…

until….

ni cerita kluar terbliak di mata orang. entah, boleh jadi ni propaganda pihak orang barat nak buruk burukan orang kita. tapikan, kalau orang tengok betol betol dalam ni citer apa karenah si mamat ni nak tunjukkan? nak bilang satu dunia yang sidini hero superstar pasal dia nak langsungkan dia nye sembahyang lepas tuh pening tak tau nak tunjuk arah ke mana lepas tuh sampai buatkan 150 orang untuk bikin satu simposium nak ulangkaji fatwa baru dan macam macam lagi?

ok, kalau si mamat ni bingung tak tau camner apa kata jangan naik trus ajer? bagi orang lain naik. tak payah nak susah susahkan orang lain. kalau lah dia pun risaukan pasal ni perkara pun, tak payah bilangkan satu dunia apa dia nak buat? apa dia nak buktikan? jadi satu hari nanti satu emak boleh terpekik kat anak dia “ko apa nak jadi nih? ko tengok si doktor tuh, kat space pun dia sembahyang!!” seperti apa ada orang cakap, dunia nih bulat jadi walaupun kita memandang ke arah barat, kita orang technically ngah tuju ke angkasa kan? jangan bilang nanti kalau dia nak gi tinggal kat artik ataupun ke planet marikh dia nak bikin lagi satu simposium apa nak buat untuk tuju ke arah kiblat.

jadi begini doktor nak gi angkasa, jalankan sahaja ibadat kamu tuh. mekah terletak di dunia. kau ngah memandang ke dunia. habis cerita. if kau tak nampak jugak, pakai hubble telescope jadi boleh nampak terang benderang. other than that kalau ko alim sangat tak yah lah posing badan depan kamera angkat dumbell oraights?

One thought on “mat on the moon

  1. Pingback: haus kleaning « BERITA HAIRAN @ KMPNGDSN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s