grumpy bear

mana gua nak start nih?

ok, pertama gua ada baca itu berita hai-yah-ran yang ada laporan tuh pasal yaaaaaaaakobe bryant nak tulus cadangan nak buat satu list lah ka, konon konon nak bagi perangsang lah kepada orang muda mudi melayu nih. macam apa tuh orang kata idols lah.

tapikan cik yaaaaaaaakoooobaabaa black sheep, berapa kali kita orang nak tengok muka yang sama ajer untuk ni budak-budak ratapkan diaorang nye inspirasi untuk maju kehadapan. asik asik muka sidini, abih muka sidituh abistuh dah. kalau nak maju tuh agak agak lah sikit, ataupun memang pasal belum maju tuh pasal kena bikin itu list jadi boleh tunjukkan kepada itu holy father, holy son and the holy goh-st yang melayu nih ada jugak sikit bergunanya. tapikan yakobe bryant, asal ko tak mau bikin satu ujian asal banyak sangat orang kita suka sangat masuk dalam itu angkatan uniform eh, pakkal dari sarjana sampai ke ‘bawah’. bagus jugak buat ujian camtuh.

ataupun dari buat list cam nak ‘gembur-gemburkan’ inspirasi kat masyarakat umum, apa kata buat ujian tentang kisah keluarga yang bapak jadi dj lepas tuh mak jadi hostess dan tak tau apasal ada budak 16 tahun boleh jadi dia nye penolong. sensasi kan? ni yang orang atas atas selalu cakap nak tolong ni lah, nak tolong tuh lah tapi apa yang dah dibuat? sekarang tuh yang anak anak diaorang tuh apa nak dibuat? ko nak kasikan itu list jadi saban hari tuh budak2 tengok..oh aku harus jadi macam tofik batekada jadi boleh jadi kaya raya dan boleh beli kereta honda crv jadi hari raya nanti senang nak ajak members jalan sama sama.

eh tapi gua rasa tak lah cam tuh. pasal nanti satu hari bila nak dekat time raya nanti adalah sidituh gi bagi beritahu satu singapura yang melayu nih memang dah berkembang, dah maju dan yang tak larat dan mampu nanti aku posing kat kamera bagi satu beg plastik kaler merah.

eh aku ni nye mulut nye lah tak baikkkkk. buruk betol. patutlah sampai sakit cam gini. balak agaknye kotttt. tapi sebelum orang nanti cakap ni aku ni suka berleteh ajer tapi tak nak bagi solusi, aku ni pun adalah cadangkan macam cadangan yang dulu dulu tuh entah dah basi ke tak.

macam gini wahai baginda patik cadangkan (lagi) – cukup nak membesar besarkan kemampuan melayu. kita orang sumua dah tahu lah. apa nak buat itu list lagi. tak bagus tau. nanti banyak mak bapak melayu nih marah marah kat anak dia apasal dia tuh tak pandai sangat kat skolah nanti tak boleh jadi macam (circa 1990) alfian saat (tapi gua caya sama lu beb). dah lah kena bandingkan ngan sepupu dia yang masuk skolah tuh lah ini lah, ah kang bapak menteri besar letak lagi satu benda untuk dibandingkan.

betol tak?

eh tapi belum habis lagi aku nak celoteh nih.

aku heran tau, teksi teksi ni kan diaorang cakap kerja diaorang ni susah, pendapatan tak setinggi dahulu, pap pup pap pip, tapi yang paling klakar apasal lah dalam duni nih pabila jam dah pukul lima orang ribu ribu nak balik rumah korang sumer nak tukar shift lepas tuh ada lagi bukan nak tanya orang yang tunggu kat taxi queue nak pergi mana tapi kena ikut kata si pemandu mana dia nak pergi??

apa nih?

aku adalah diri kat sgh aku tengok teksi berhenti kejap lepas tuh pekik kat orang yang nak tunggu dia nak gi amk ke tak lepas tuh apek yang ngah tunggu dia cakap nak pergi jurong, apek teksi trus jalan kaper. kepala hotak ni sumer berjambol lah! dah lah ni teksi makan extra dua dolar untuk evening peak hour, diaorang ada step lagi boleh bilang dia cuma boleh gi satu tempat ajer atas alasan nak tukar shift. bukan satu tapi sampai berbelasan siot dari comfort ke city ke smart ke transit. ni teksi ni sumer tukar shift dalam sama waktu ke? kita orang nak pakai teksi takde notis ke nak dicakap “ok ni taimmmm korang jangan harap dapat teksi pasal kita orang nak gi mandi kejap lepas tuh cuci ni kereta sebelum nak pass kat dreber lain. jadi jangan tunggu dari kol 5 sampai kol 7.kalau tak, amik bus/mrt ataupun gi bikin overtime.”

aku bingit melepai. adake patut aku nak book teksi dia suruh aku hold on the line sampai 10 minute, trus dia cakap takde teksi lepas tuh dia matikan line. dua kali!

ok ok bertenang..bertenang…

tuh takpe, dah lah kena tunggu doctor untuk 20-30 minute. masok bilik doctor pegang sikit sikit tulis sikit sikit tanya sakit ke tak, bagi mc pap pup pap pip gi depan bayar $25. eh? rilek jer. macam gituh aku jumpa bomoh pun lagi mulia siot.

duit duit duit. aku rasa aku pindah tinggal dalam hutan lagi mulia. cuma aku takut babi hutan ajer….

One thought on “grumpy bear

  1. abt exactly tiga bulan lalu..outpatient fees pegi specialist clinic
    hanya dua puloh satu dollar ajek tau.
    bila aku dtg balek for the 1001th times for my taksampai5minit checkup, tiba2 tanpa warning dan tanpa segan silu..aku pong kena charge 25 dollar. cekik darah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s