k.a.n.y.e.

saya tidak menggemari anugerah anugerah yang disiarkan secara besar besaran. you know, yang diaorang buat promosi habis habisan di merata media?

sebab utama ialah apakah tanggupjawab upacara begini diadakan jikalau pemenang hanya akan ditakbirkan atas keunggulan sentimentalisme ataupun kerancakkan penjualan dan publisiti? jikalau memang benar ini berlaku, dan sememangnya telah berlaku sejak 8 tahun yang lalu, ia seperti suatu adengan drama yang tiada mempunyai inti pati yang teguh.

bagaimanakah artis dan karyawan yang mencipta seni yang sungguh masyur dan unggul tetapi tidak diketahui ramai mencari kesimnambungannya? kebanyakkan modul yang unggul telah dicipta pada tahun lalu tidak diberi perhatian langsung oleh mereka yang memberi.

tidakkah penonton meragui bahawasanya kebanyakkan nominasi yang telah diberi kepada karya-karya ini telah disodom oleh para penerbit mereka supaya diberi perhatian? mengapakah para rakyat jelata dengan senangnya menerima ciptaan ini dengan sewenangnya tanpa mengetahui disebalik dasarnya?

oklah saya berasa boring pasal kanye west tidak memenangi artis terbaru terbaik.

two words dawg.

dan jikalau sesiapa yang melihat persembahan beliau sebagai membolehkan-ketegangan-iman, harap diberi perhatian bahawasanya ‘jesus walks’ adalah hanya salah satu dari album unggulnya. tidak seperti artis hip-hop yang lain, lagu beliau tidak mempromosikan gejala yang berkomesialisme, tetapi hiraun hidup. seperti balada malar segar tetapi ditabur dalam ‘pantun mat saleh.’

dan saya nak komplen juga mengapa rancangan arrested development yang ditabalkan sebagai rancangan komedi terbaik 2004 diletak pada pukul 1230 pagi dan rancangan yang-memberi-banyak-duit-ke-atas-meja-mediacorp desperate housewives diberi pada waktu perdana? jikalau mereka sanjungkan diri mereka sebagai rangkaian “home of the emmies” tidakkah ia berasa ironisnya mereka tidak memberi perhatian langsung akan rancangan itu kerana tiada syarikat ingin menaja siarannya? lebih baik sahaja saluran lima diberi label “home of the money minded”, kan lebih sesuai?

bluek.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s