hari ini dalam sejarah

pada hari ini saya ada pegi itu seminar pasal software nye lesen. singapura kan pada 1 januari 2005 ada bagi satu undang baru, kalau ada syarikat yang pakai itu software cetak rompak nye stail, kena denda dan masuk lokap.

wow.

selain daripada boleh dapat keterangan pasal undang baru ini, alasan yang lagi satu apasal saya rela hadiri itu benda pasal bleh rilek tanpa amik cuti. bleh dapat makan free sama bleh campur gaul. ok per, memang typical orang singapura.

jadi, setelah dengar orang orang diaorang bebual nye bebual nye bebual sampai 4 jam lebih, sampai ni bontot bleh buat papan meja pasal dah leper sangat, saya ada membuat satu kesimpulan.

bolehlah dikatakan ini idea I CONFIRM U boleh buat duit nyer. nak tau camner? ok begini. walaupun zaman ni dah berteknologi tinggi to the tech, tapi realitinya, orang masih pakai teknologi lama untuk membuat diaorang nye periksa kat itu pc. contohnya – masih pakai kertas dar.

pasal seperti yang telah diketahui, ini software yang dah kena campak dalam itu komputer kena ada dia nye lesen kan? kalau takde lesen, takde go kan? bleh kena denda kan? jadi sekarang yang mana satu lebih penting? itu kertas kah, ataupun itu software?

*TING!*

yah jikalau jawapan anda adalah itu kertas, jawapannya adalah tempat! pasalkan no lesen no go. lesen tuh diaorang bikin dengan kertas kan? jadi disinilah time diaorang ngah bebual pasal tuh pasal ni, otak saya ni ada bikin dia nye kalkulasi.

“apa kata aku bukak kedai bikin kertas cetak rompak lesen? ni mesti ada pasaran. pasal takkan sumer orang mau beli itu software original sey. puay mahal pe.”

entah bleh jalan ke tak ni benda. tapi saya ni macam hairan ah pasal ni lesen lesen sumer. adake patut untuk software ciplak mak jangong dia jual beribu ribu ribu ribu dolar untuk SATU naskhah ajer? hey bradder, lu mau rompak gua nye duit kaper?

saya tak paham lah apasal diaorang letak harga macam gituh. memang betol semua hak cipta mesti dipelihara, tapikan pada pandangan saya penjualan software ni lain dari yang lain. dia ada cakap, “apa akan jadi kalau ko nye kereta kena curi?” ni macam slogan lah untuk menyamakan yang curi software ni pun satu segi pencurian. tapi cik abang oii..berapa kali ko kena update ko nye kereta? berapa kali kalo orang betol betol mau rectify itu problem? berapa kali…alah dan bermacam macam lagi. saya nye komplen disini, apa sey adil nye syarikat2 gini letak harga tinggi tinggi tapi dia nye produk masih dalam development lagi. baru kluar versi 1.0, ah 3 bulan kemudian, kluar pulak versi 1.1.

mana ada adil nih joy..

abih tuh kan ada lah satu tetamu ni dia ada tanya soalan yang power nye. (ok saya tak tidor all the way ok!). dia ada tanya ni apasal mereka boleh masuk ke jail pasal pakai orang nye software tanpa lesen tapi itu jack neo masih boleh hidup walaupun dia pakai orang lain nye idea bikin dia nye citer wayang. betol jugak saya berfikir balik. asal si bangau tuh masih diterima dan dipuji tapi senyap senyap dia bikin dia nye citer curi idea orang. abih mat lemak cam kita ni kena patuh arahan undang2 ni sumer pasal takut tak guna lesen yang betol nye pasal nak bikin keje sendiri.

resolusi saya pasal ni undang baru? turunlah harga tuh sikit beb. it’s a virtual product anyway hor.

+++

saya pun ada hadiri itu test screening citer TEAM AMERICA(!) tadi petang. (terima kasih beribu ribu sampai juta juta kak atas undangan tuh! oh, slamat hari jadi!)

apa ulasan saya pasal tuh citer?

IT’S FUCK YEAH ROCKS!

ahhh..alasan apasal ada itu test screening ialah orang2 mda tuh nak tau reaksi orang tentang citer tuh pasal dia nye isi kandungan dia ada sikit tak betol (pada pandangan majoriti lah).

isu pertama diaorang cakap pasal dialog citer tuh ada sikit macam buat klakar ah kat agama. diaorang cakap mana patut diaorang bleh cakap macam gituh saja.

ah bila part saya nak ulaskan plak, saya pun malu malu lah bebual, tapi dalam hati dah membara. saya bilang diaorang saya ni ok ngan ni filem. (recommended: NO CUTS!) pasal kalau ada potong, satu citer nanti tak jalan. bih yang pasal isu agama tuh saya bilang ah, takde salah pe. saya cakaplah, mana adil diaorang potong itu dialog ‘allah’, ‘muhammad’ dan ‘jihad’ abih tuh kat berita yang diaorang siarkan, itu benda pun diaorang tunjukkan. pandangan saya, ini pemberita memang pro-barat dan memang diaorang macam ada sikit buruk hati kat kaum islam. ada ajer pembantahan ada ajer slot orang pekik2 nama2 yang tersebut. apa orang islam cuma tahu cakap tu ajer ke? pandangan saya ini matt stone sama trey parker memang ada perspektif untuk memburukkan prinsip orang orang barat kepada orang ramai yang mereka ni sebenarnya berotakkan pendek atas isu isu agama yang lain.

ok dah tu ajer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s