mat rayer raver

ah dah sampai hari kedua raya.

anda ingin tahu apasal ni ngah raya saya masih kat depang ni pc? ah simple jer, pasal saya malas nak layan tetamu kat luar tuh. orang datang ajer, saya salam, cakap hi, makan sikit, trus (BAM!) masuk bilik. puay ramai orang. dah macam perang dunia kat luar tuh. seram dibuat gue. ni lah kalo dah selalu sangat tinggal roma sorang sorang; bila alih alih ramai orang kat roma kita jadi tikus kecik masok dalam lobang kat dinding macam dalam kartun tom and jerry.

ah seperti biasa tuh time raya jumpalah itu makcik, ini pakcik, itu sedara, itu sedara sedara jauh yang dah lama tak nampak alih alih dah jadi power, dan anak anak saudara. jadi saya duduklah kat situ. duduk nye duduk, adalah orang orang pun bersapa. tu tak per, baru kita nak rilek one korner ngah betolkan ni baju kurung yang baru yang cekik darah yang terkoyak sikit pasal kain dia halus sangat sama kain songket yang tak bleh carry pasal asik nak meleret ajer, pakcik pakcik kita pun startlah bebual.

pakcik: “ah skarang ko keje katner?”

eh eh pakcik pakcik. kalo jumpa aku ajer takde soalan lain ke nak tanya. dah bertahun tahun beraya, agenda tetap sama. abis tuh bila satu dah start, semua masok skali. yang paling perit skali ni pakcik pakcik semualah abang abang sia. ah start lah deoarang bebual pasal itu lah pasal ini lah pasal bila lagi aku nak masok sana balik dan bermacam macam lagilah. kalao boleh saya nak merakamkan ni benda jadi bila raya tahun depan saya bukakkan tv, masukkan CD kasi deorang tengok apa yang telah diperbualkan. idea jugak eh.

bih kalau si pakcik pakcik asik berbual pasal kerja lah, ekonomi lah, politiks lah, yang makcik plak aim perspektif baru.

makcik: “bila nak kawin?”

eh eh makcik. nasib baik saya tak terbegik itu kuih yang bentuk dia macam star tapi sedap pasal ada kacang gajus sama ada keju sikit. ni lah kali yang ke-49687 korang tanya. kalau boleh saya nak menjawab camni,

“cik anak cik power. bleh buat skandal?”

ah baru dia tau camner rasa nak terbegik.

saya ni bukanlah tak suka berayer beb. tapi tiap tiap tahun ni raya macam sama ajer. dah macam groundhog day. plot sumer dah tahu. seperti camni..

1. BAPAK tuh asik asik nak kelam kabut. dia macam terfikir ni raya gi roma orang orang macam pertandingan amazing race. baru sampai roma orang dah plan nak gi roma mana plak. chill lah bah..

2. si ibunda plak asik tengok kuih kat roma orang lepas tu tegurkan saya bila mata saya dah nak tertidor pasal dah boring sangat

3. nak bebual ngan sepupu tapi susah pasal MAK BAPAK diaorang sumer ada jadi kena jaga batas sikit tapi pasal tu diaorang sumer dah macam tak kena gaya lagi.

4. makanan sumer masyallah pekat pekat belaka. kucing tengok pun ada sakit jantung. jadi saya dengan sopanlah cakap takper cik, pasal perut dah kenyang.

5. topik perbualan yang sama.

6. pemandu teksi yang apek ni sumer bila amik orang sumer cakap happy new year.

dan last

7. cewek cewek yang pakai baju kebaya yang sungguh wow/bayek/jack to tha max.

ok dah tu ajerlah agaknyer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s