rombongan raya (lagi!)


adakah anda mempunyai masalah beli / jual rumah?


sering melalui berbagai panca roba dan kebingunan oleh isu perumahan?


usah resah, usah ragu. kerna skarang dengan pertolongan chuck nooris consultants masalah perumahan anda akan dibantui dan diselesaikan. agen agen kami telah diiktiraf dan kami akan menanguni segala isu isu perumahan anda. agen agen kami di chuck nooris consultants mempunyai keahlian dan pengalaman yang telah diuji. hubungilah kami jikalau anda ingin mendapat keterangan lebih lanjut.


kami, di chuck nooris consultants juga memberi khidmat ubah elok ke rumah anda. kami telah mendapatkan khidmat syarikat reka bentuk terkemuka, hamid bros pte ltd, untuk mengubahsuaikan dekor rumah anda, mengikut citarasa zaman ini.


para pelanggan kami telah memberikan berbagai kepujiaan kepada keberkesanan agen agen kami menghuraikan isu perumahan mereka.

jadi, apa lagi, hubungilah kami sekarang juga!


ditanggung beres!

“bukan 10! bukan 20! tapi 80 kilogram!”

sekali lagi, datang keje tapi takde orang. keje saya masih menimbun, tetapi jikalau telah ditabalkan sebagai mat tak bleh diharap, saya dengan lenangnya sekarang ngah duduk atas meja duduk bersila mendengar keronchong.

pasal saya dah bleh agak orang tak datang keje ni hari, saya pun bawak lah satu vcd yang bersepah kat roma saya tuh.

citer apa you tanya? oh itu citer buli lor. citer ni padahal dah lama keluar, tapi pasal ni mat slalu eksen buat tak endar pasal filem melayu (eksen kool lah gitu yea), ia tidak diendarkan trus. lantas pabila ngah beraya ni adalah bapak saya tunjukkan ni citer. ada angkatan dari tasmania pun ada bebol yang citer ni klakar giler. jadi saya pun cuba lor.

i tell you, ini citer sungguh dasyat. dasyat murtabat sang laknat ketawa bleh melekat lepas tu tersekat macam demam gamat.

dia nye punya dialog, masyallah, boleh buatkan cengkerik buat rempeyek. macam mana sak deorang bleh tumbuhkan idea produk antivirus Kasi Lu Punya Komputer Bersih 1.0 edaran syarikat michael soft? lepas tuh inspirasi labelkan geng perompak yang dinamakan serbuk pencuci berjenama kerana tidak meninggalkan bekas?

tapi yang the all-time klasik haruslah diberikan kepada iklan ini.

waduh dong! selain daripada iklan ‘tongkat ali’ yang dipersembahkan oleh kumpulan santan belada (imuda and co.), saya berpendapat hanya ini sahaja yang boleh ditabalkan sebagai ‘best’. ah kalu nak tengok tu iklan, klik ah disini.

yang bagusnyer, dia nye humor tidak mempunyai daya slapstik yang meluat yang slalu ditonjolkan oleh senario (eeeee, i meluat tengok rancangan tu you).

all in all, i suka skali!

let’s gone!

mat sleng tak tau.

nak cakap bodoh tu, tak boleh pasal diaorangnye pendidikan lagi tinggi dari saya. nak cakap slenger tu pun tak boleh, pasal saya ni lebih slenger. tapi kalaulah dah berbelanja 17 juta dolar takkan peta lokasi pun tak bleh letak kat lelaman sendiri.

saya dahlah kena pegi taman warisan ni minggu, abih dengan dol nya, tak tau mana lokasi sebenarnya. jadi dengan bersemangat lah saya pegi ke lelaman mereka. cuma apa yang saya dapat ialah ni ajer.

sultan gate? the gate dulu saya tau ah ada. sultan gate kat mana? ada pagar nama dia sultan?

“cik, pagar sultan katner?”

“tuuuuuuuuuuuuuuuu…kat sana tuuuuu.”

saya racist.

saya ni berasa musykil pasal reaksi orang orang pasal itu citer singapura dodol.

nak tau apasal?

pasal ramai ni (yang saya fikirlah) menyokong itu mat tu dari si ah beng. tapi mereka ni macam paranoia sikit pasalkan mereka ni berfikir ramai orang akan mengundi (dah macam pilihanraya) si ah beng tuh dengan alasan, singapura ni dah banyak sangat manjens, jadi diaorang dah pasti akan mengundi kaum diaorang sendiri. ni sumer diaorang komplen pasal ada isu perkauman.

bila saya terdengar ulasan camtuh, otak saya pun bermula lah buat dia nye proses. saya berfikir balik, eh eh, ni benda blum lagi apa apa, diaorang dah syak wasangka ada isu perkauman?

lepas tu saya berfikir lagi, kalau ni pasal isu perkauman, dari dulu lagi kan patutnya si mat ni dah kena tendang?

kalau orang sumer dah start berasa isu perkauman ni, apa bezanya kepada mereka sendiri yang dah mulakankan agenda ni? macam hipokritkan kalau orang berbuat begini, pasal mereka pun dah menngemburkan hal hal ini yang tidak patut dibangkitkan. kalau si ah beng tu menang, menanglah, pasal saya pun tau ada beberapa minah di tempat keje saya yang shiokkan si ah beng tuh. apa, kalau diaorang undi si ciner tuh, diaorang pun pro-ciner ke? ni kes betol tak masuk akal.

menang kalah, kalah menang, saya masih berharap malam tu, satu stadium kena blackout.

dah.

shutterraya

hello kawan kawan!

hari ini abang dol nak berkongsi sama kawan kawan gambar abg dol semasa beraya.

(yeay!)

bermula dengan ini..(terdengar suara sudirman)

ah itulah cik bahrum sama cik ramlah ram. tukang bikin nasi beriyani jagong sama kuih muih.

di rumah abg dol ni sering ada dua budak kecik berlari sana sini. kadang-kadang buatkan abg dol bikin darah up. dipersilakan…

diaorang masih tak puas, jadi kat tangga pun diaorang nak amik gambar.

ah, selalunya pabila tetamu datang ke rumah, abg dol slalu sembunyi dalam bilik. tetapi kadang2 abg dol kluar jugak pasal dipaksa. jadi pada suatu hari pabila abg dol kluar, dipetiklah beberapa gambar.



ahh..lepas tuh, pada hari sebelumnya, ada sekumpulan anggota kumpulan membenteras halaman ini. berikut adalah seberapa yang dapat dikhaskan.



dan yang last,

zapppppp.

dah tu ajer. bye.

iDOL ulas idola

Three of these things belong together
Three of these things are kind of the same
Can you guess which one of these doesn’t belong here?
Now it’s time to play our game (time to play our game).

1. dato` m. daud kilau

2. allahyarham sudirman hj. arshad

3. david arumagam

4. raja sms

nasib baik itu rancangan idola nak dekat habis. lebih cepat tamat lebih bagus. it’s getting over-rated lah. i cuma suka bila abertise idol tu kluar bila itu iklan 7-11 ajer keluar yang ada cewek tu yang pakai korset pegang big gulp.

baru seven naik eleven.

berita sungguh derita

seperti biasa, kalo dah tengok berita 930 ada ajer nak bagi komen kat sana sini. ah berikutlah ulasannya:-

1. itu negeri ah chua cibei kanina kat hong kong ada merebak lagi satu penyakit baru. dah lah diaorang tak puas bagi sars, bagi penyakit burung ah, ni ada lagi satu lagi. ah, kalu ni ah chua pepek sundal asik komplen yang orang muslim slalu buat tengkarah pasal ni pengganasan, saya kalu bleh nak maki balik kat diaorang nye pepek yang diaorang lagi dasyat (ada bukti lagi!) memperbahayakan dunia ni ngan penyakit sundals diaorang. (wah nampak marah, bang?)

2. wah sey sungguh emosi lah itu berita pasal itu budak dari skolah menengah damai. tapi saya ni dah lah memang orang yang tak kenal padan atas simpati, adake patut time mak dia ngah melalak, saya ni boleh ketawa. ni lah gara gara mak dia menerangkan apa yang telah terjadi,

“he’supposed to go for karoke with his friends, but he didn’t say he wanted to go to the beach!” (melalak lagi)

aiyoyo achi. dia nak gi karaoke kat klub mana? budak baru sek 4 dar dei, dah berkaroke?

abih tu dia nye minah, alahai tragik nye nangis pabila kena wawancara. tak achar trus.

3. oh itu wartawan melayu untuk berita saluran lima memang sungguh wow ke dewow.

ok dah itu ajer. pasal lepas tengok tuh orang melalak semuer telah membuatkan saya cirit birit lagi.

ayecarumba!

anugerah rayer raver!

dan tibalah harinya dimana beta dah berkembali ke kerja. datang ajer kejer punyerlah berlambak mak laun. tapi gua tetap rilek. sip sot sot sot sip, by the time kol dua dah bes. amacam, bleh jadi pekerja contoh untuk tahun ni tak?

jadi skarang, bila kerja dah bes, dah bleh rilek rolek skejap, jadi lungsurilah lelaman orang orang. ah dan tidak terasa terpegun nye beta, yang bahawasanya orang telah meletakkan gambar gambar raya mereka.

dan disinilah yang dimana beta ada inspirasi untuk membuat satu pertandingan “sure hebat raya raver!” berdasarkan gambar gambar yang ada. berikut adalah sebahagian dari kategori yang akan diluahkan:-

1. baju kurung yang paling stailo milo. kaler mana yang paling popular ni tahun. (harap harapkan hijau terang benderang!) songkok stail mana yang paling hot. selendang mana yang paling OW! dan brooch mana yang paling kilat.

2. pasangan mana yang paling semangat ada pakaian boriah dari hujung rambut ke hujung kaki. kalau nak dimasukkan ahli kluarga pun boleh. tapi tu akan digolongkan dalam kategori ‘keluarga beli kain langsir 20 ela jadikkan baju’.

3. budak yang paling cute. sudahlah disahkan, kalau dalam perayaan tak sah kalau takde gambar budak yang boleh dilabelkan sebagai – c o m e l. tapi ini kategori tak akan dimasukkan jikalau dalam gambar tu ada terselit muka sendiri pasal tu tak bleh dikongsi dalam kategori comel. itu bleh diletak dalam kategori ‘cewek paling bayek’ ataupun ‘dah tua nak eksen cute’.

4. gambar posing sedara mara yang paling maut. yea lah kan ni lah masanya peluang untuk melebarkan publisiti khas kepada masyarakat umum akan ahli kluarga mereka. pasal dalam zaman millenia nih, kawan lebih rapat dari sedara sendiri. tol tak?

5. gambar kuih muih yang paling banyak. blog kalau takde gambar makanan memang tidak sah!

6. rumah mana yang ada skirting dinding yang paling power. kalau dah roma melayu, mesti ada skirting kat dinding. skirting mana yang paling stail. oh tidak luper juga kornis dan kabinet dapur dan sofa dan meja makan nye kain alas.

7. langsir yang paling masyallah powerkedemak. apa lagi melayu tetap melayu. no langsir – no go!

8. yang paling banyak letak gambar. ni kategori bangsa longgokkan saja sumer gambar yang diambil. ni berdasarkan kepada kategori ISO quantity-don’t-give-a-damned-quality.

HANTARKANLAH NOMINASI ANDA KEPADA SAYA!

mat rayer raver

ah dah sampai hari kedua raya.

anda ingin tahu apasal ni ngah raya saya masih kat depang ni pc? ah simple jer, pasal saya malas nak layan tetamu kat luar tuh. orang datang ajer, saya salam, cakap hi, makan sikit, trus (BAM!) masuk bilik. puay ramai orang. dah macam perang dunia kat luar tuh. seram dibuat gue. ni lah kalo dah selalu sangat tinggal roma sorang sorang; bila alih alih ramai orang kat roma kita jadi tikus kecik masok dalam lobang kat dinding macam dalam kartun tom and jerry.

ah seperti biasa tuh time raya jumpalah itu makcik, ini pakcik, itu sedara, itu sedara sedara jauh yang dah lama tak nampak alih alih dah jadi power, dan anak anak saudara. jadi saya duduklah kat situ. duduk nye duduk, adalah orang orang pun bersapa. tu tak per, baru kita nak rilek one korner ngah betolkan ni baju kurung yang baru yang cekik darah yang terkoyak sikit pasal kain dia halus sangat sama kain songket yang tak bleh carry pasal asik nak meleret ajer, pakcik pakcik kita pun startlah bebual.

pakcik: “ah skarang ko keje katner?”

eh eh pakcik pakcik. kalo jumpa aku ajer takde soalan lain ke nak tanya. dah bertahun tahun beraya, agenda tetap sama. abis tuh bila satu dah start, semua masok skali. yang paling perit skali ni pakcik pakcik semualah abang abang sia. ah start lah deoarang bebual pasal itu lah pasal ini lah pasal bila lagi aku nak masok sana balik dan bermacam macam lagilah. kalao boleh saya nak merakamkan ni benda jadi bila raya tahun depan saya bukakkan tv, masukkan CD kasi deorang tengok apa yang telah diperbualkan. idea jugak eh.

bih kalau si pakcik pakcik asik berbual pasal kerja lah, ekonomi lah, politiks lah, yang makcik plak aim perspektif baru.

makcik: “bila nak kawin?”

eh eh makcik. nasib baik saya tak terbegik itu kuih yang bentuk dia macam star tapi sedap pasal ada kacang gajus sama ada keju sikit. ni lah kali yang ke-49687 korang tanya. kalau boleh saya nak menjawab camni,

“cik anak cik power. bleh buat skandal?”

ah baru dia tau camner rasa nak terbegik.

saya ni bukanlah tak suka berayer beb. tapi tiap tiap tahun ni raya macam sama ajer. dah macam groundhog day. plot sumer dah tahu. seperti camni..

1. BAPAK tuh asik asik nak kelam kabut. dia macam terfikir ni raya gi roma orang orang macam pertandingan amazing race. baru sampai roma orang dah plan nak gi roma mana plak. chill lah bah..

2. si ibunda plak asik tengok kuih kat roma orang lepas tu tegurkan saya bila mata saya dah nak tertidor pasal dah boring sangat

3. nak bebual ngan sepupu tapi susah pasal MAK BAPAK diaorang sumer ada jadi kena jaga batas sikit tapi pasal tu diaorang sumer dah macam tak kena gaya lagi.

4. makanan sumer masyallah pekat pekat belaka. kucing tengok pun ada sakit jantung. jadi saya dengan sopanlah cakap takper cik, pasal perut dah kenyang.

5. topik perbualan yang sama.

6. pemandu teksi yang apek ni sumer bila amik orang sumer cakap happy new year.

dan last

7. cewek cewek yang pakai baju kebaya yang sungguh wow/bayek/jack to tha max.

ok dah tu ajerlah agaknyer.

110034078458961657

ok skarang sumer dah settle.

dari pagi hingga ke petang, skrub nye skurn, cuci nye cuci, spray nye spray, habis juga ni mengemas. skarang ni kulit tangan dah kering kontang, dah macam ular sawa nak beranak nye kulit.

bih tu kan saling mengemas/mencuci ni rumah, adalah kita ni mendengar radio warna.

i tell u kan, macam macam karenah ada kat ni radio.

1. ada abang lembut lah yang ngah buat kuih
2. ada kak pah yang suara dia asik terkluar ajer tiap tiap 10 minit yang bernangis pasal tak mampu nak kasi anak dia melawa tapi rasa ok sikit pasal dapat duit dari TAA
3. makcik (bih kadang2 pakcik you!) yang mula mula suara menten tapi lepas tuh terus berderai air mata
4. makcik2 yang blur macam sotong rebus bila suara dah kat udara abih tu asik tanya khabar dj walaupun itu dj dah menjawab soalan seperti tu dah nak dekat dua jam
5. dj yang eksen loyar buruk bila pendengar dah ke udara – “amboi mesti sedap itu rendang iyer cik enon?” eeek.

tapi entah, kalo tak dengar radio warna macam tak sah. dari dulu hingga sekarang, dari pasir panjang hingga ke ang mo kio, tidak dilapuk zaman.

mungkin satu hari saya akan cuba jadi radio dj warna yea? apa kata awak?

saya: ah tu dia pendengar lagi satu. what say you?
makcik pendengar: apa nak? you?
saya: yeah you! apa ucapan khas anda sempena raya ni?
makcik: ah? ah? tak dengar nak,
saya: -cuts line off-

mesti banyak orang buat komplen nye. nauuzubillah.

ok slamat rayer!
pasal raya ni danger.

dunia jam 10

dengan berakhirnya ramadhan
dan ketibaan syawal
kembalilah hidup seperti kala
bermula dengan ini.

wah piang eh!

+++

anjat boboi japs dengar itu ismeth terpekik pasal citer arafat.

bang ismeth oi..chill lah sikit bila ngah baca berita.

dari dulu sampai sekarang tone masih nak serius.

-an

jiran berkemban
hujan bertaburan
ikan berkeliaran
duit makin berjalan

perang diteruskan
berita menggemburkan
jenayah dijalankan
hidup masih kesempitan

syawal mendatang
ramadhan berpulang

niat berhampiran
tindakkan kehilangan
nafsu kedatangan
oh..

cat the cat

pada saban hari yang lalu, saluran lima ada tayangkan ini cerita pacific heights yang dibintangi oleh michael keaton sama mathew modine. citer dia (agaknyer) pasal si laki curang bini dan blah blah blah.

dalam satu part citer ni si mathew modine sama minah dia, melanie griffith, ngah mengecat rumah dia. saya memerhatikan, maccow, puay senang diaorang cat. dah lah tuh, time ngah rilek dari mengecat diaorang dua dua boleh sempat main atas lantai. hari kemudiannya, (ah zap!) satu rumah dah berkilat putih ngan cat yang baru.

jadikandaya, setelah menyaksikan itu senario, i pun dengan bersemangat lah nak mengecat ni rumah. sampai amik leave, you!

so niari i beli lah itu cat. u noe i nak cat stail camner? i nak kaler ni bilik ngan kaler oren dan putih! so the trainspotting kan?

jadi i pun cat lah the bilik, bermula dengan dinding utama. you see, i plan lah nak cat ni dinding yang ada partition babi sundal ni dengan kaler oren dan dinding yang lain sumer kaler putih. jadi nampak macam ada contrast cam tuh, u noe? tapikan, ada satu masalah. pasal ni dinding nye current warna kaler biru turqoise. macam kaler sulley dalam citer monster’s inc. so i tau ah sebelum nak cat, mesti ada problem.

and you know what? memang betul i nye tanggapan! itu cat (jenama nippon paint medifresh 5 liter harga dia 45 dolar) macam tak makan itu dinding. saya hairan ah apasal banyak barang2 dalam ni bilik semua takut ngan ni dinding. antara itu cat terlalu pekat, ataupun terlalu cair. so i stroke lagi ah itu part. cat punya cat punya cat sampai 2 jam, i tengok dinding utama blum lagi habis! dalam hati macam pasrah. bila nak game kalau masih camni.

dengan rasa hampa, i pun rehat sebentar. badan dah lah lesu, muka satu permukaan kena cat, satu bilik bau macam satu nye pahit. ni bau saya rasa orang yang suka hidu gam mesti happy babu giler. high terus.

bih camnerrrrrrrrrrrrrrrrrr?

i sedang mengatur satu strategi bagaimana nak tangkaskan masalah ini. harap diharap masalah ini boleh diatasi pada hari deepavali.

so agaknyer malam ni kena lah tidor kat bilik tetamu…

the bushman

well whaddya know, dubbya is teetering to vic-toh-rey.

you can blame all those dumb rednecks for this victory. for now let’s have 4 more years.

+++

ini opis kat bukit merah puay lah sejuk giler. rasa dah macam dalam citer day after tomorrow.

apa diaorang letak sak dalam ni bangunan nye aircon???

berita harian yang hairan

saya hairan.

musykil. dan terkejut.

hadirin nak tau apasal?

ok begini. saya nye komputer ni selang beberapa hari ni dah sot ke dot. hard disk dia dah tak bleh detec dia nye c: lah, anti virus sumer dia auto shut down lah, skrin alih alih tutup sendiri lah. nak kirakan macam macam lah. macam bleh ditafsirkan ni benda nak kelepup temu ajal dia.

jadi saya pun dalam hati bercakap sendiri, “hai komputer, agaknyer habislah kehidupan ko ni. camni aku kena let go kan ko dan cari pasangan yang baru.”

jadi selang beberapa hari ni, saya pun gi skan ah sumer kedai komputer. jalan ke sana jalan kesini, otak berkeliruan. “yang mana satu ni idaman kalbu?” setelah berfikiran lama, akhirnya saya tinggalkan kepada dua pilihan. a) ibook ataupun b) pc pasang siap dari kedai fuwell.

jadi pada hari semalam saya pun pergi lah ke kedai apple. i tell u bila i masuk tuh kedai rasa dah macam dalam kayangan. macam terlalu terharu dibuatnya. jadi saya pun cubalah test run itu ibook. alahai dondang sayang…dia nye werks to the mother buatkan hati i macam feeling tak terkira. picit nye picit, test nye test sampai tak tersadar bila saya tengok jam dah pukul 715pm. ya rabbi. adake patut. pasal ni benda, buka pun terlupa. saya pun beredar lah dari situ.

selepas testing tu ibook, i pun bertanyakan lah si abang big red tu tentang pendapat yang mana satukah harus dibeli. dia pun selak ah dia nye jari..pap pup pap pup..saya pun rasa lebih muai ah kalu saya beli apa yang direkomendisasikan.

panjang benar eh itu citer? tapi dia masih belom selesai.

jadi setelah citer testing pc dah bis, kena pulak gi ke bahagian dua. ini bahagian bila part anak akan alih alih jadi baik kat BAPAK dia. jadi saya pun terangkan lah kat dia,

“bah, pc dah kaputs.” dengan nada sedih.

“berapa ko nak??” dia tegur.

“$*&@*@*@” saya ujar balik.

“bila ko nak??” dia mengulas.

“besok bah.” saya menjawab.

jadi tibalah esok harinya yang menjadi hari ini. dia pun masuk lah ke bilik saya.

“nah, ni duit dia.” kelepap dia letak duit tu kat atas meja yang baru dibersihkan ini dan dah takde lipas sot dot.

saya pun duduk lah kat meja tuh. entah apasal si pc ni macam memanggil saya untuk cuba skali lagi.

“peep!” saya pun terkejut. apa ni mak laun nak pulak. tekan nye tekan, picit nye picit, godeh nye godeh, sekali YA RABBI, dia berjalan balik KAPER.

punyerlah terkejut. u noe terkejut macam ternampak benda ghaib? itu part i tell you, semua otak macam kenyut. apa ni benda? ada nyawa sendiri ke?

saya pun cuba berfikir balik mengapa ni benda alih alih bleh jalan. fikir sana fikir sini, last last saya ternampak duit tuh. itu part ah yang otak bergeliga ni berfungsi dengan ke sot dotannya.

“ini pc makan rasuah ke? letak duit trus bleh jalan..”

kawan saya cakap ini pc mungkin berhantu. itu duit mungkin ada ilmu. isyk tu dah syirik sak. eeek, ada ke hantu pc? seram sak dibuatnya.

ah sekarang ni saya dibuai dilemma. apa yang patut dibuat? ni saat sekarang ni saya ngah tenung kat ni benda. apa mak laun yang dia nak sak..

dah tu ajer.