idiotic idols

apakah itu idola?

sebentar tadi, gua tengok itu american idol. ntah mengapa, mungkin pasal si quentin tarantino ada membuat kemunculan. gua tengok, dan tengok, dan membaca itu sms yang puki cibai sungguh menyibuk.

dan gua tengok jugak..

gua memang tertarik kat itu simon cowell. dia memang bagus. dan bijak. tidak seperti ahli2 panel yang sungguh ‘politically-correct’. tapi apa yang berlaku lain dalam itu rancangan gua tak tau apasal orang tergila-gilakan akan persembahan peserta2 nyah.

dan disinilah gua ingin menyenaraikan apakah ideology “IDOLA”?

pada pandangan gua idola adalah seorang artis yang mampu menunjukkan bakat original dengan bahan original nyah. idola bukanlah seseorang yang mempamerkan persembahan dengan menyanyi lagu orang lain. itu yang dilabelkan sebagai “rip-off” sak. ini yang mengherankan gua, apasal orang bleh sampai tergila-gilakan peserta2 tu sumer. pasal apa, diaorang itu sumer dari amerika?

dan dari situ, gua dapat menghembusi bahawasanya rakyat singapura ni entah apasal nak ikut stail amerika sangat. nak disaksikan, banyak rancangan terbitan singapura dicuri daripada mereka. ah ni skarang diaorang nak buat rancangan idola singapura plak. dan ramai orang mesti nak gi untuk adu bakat tu.

whats the big fucking deal lah beb???

kan lebih bagus kalau duit yang akan dibuat untuk mempromosikan rancangan itu diajukan kepada perkembangan bakat bakat original yang sedang kebuluran di sini. bukan untuk bakat2 yang “flash in the pan publicity hungry” yang mencuri idea orang lain untuk mempromosikan diri sendiri.

oh, itu memang sebenar adalah cara bagaimana gahmen memerintah ni negeri.

untuk pengetahuan ramai, jikalau mau disenaraikan siapakah idola gua di singapura ni, berikutlah senarainya:-

1. david marshall
2. rizman putra
3. leslie low
4. ramli sarip
5. fandi ahmad
6. malek awab
7. duncan watt
8. najib ali
9. emmanuel bunggaro
10. nordin kassim
11. ibrahim jamil
12. vishnu saravanan
13. eric khoo
14. ahmad mattar

ntah sapa lagi eh..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s