young ming this is not

i wonder what the executives at channel news asia are wonderring as we speak.

should they feel grateful that another event has occured or should they feel terribly sad. i have a feeling they would say the latter. for image-conscious-politically-correct-corporate-mantra purposes, what else. but deep down, they’ll feel that this is another opportunity to send down their “responsive” reporters down to location, just to serve notice to the public how efficient they are.

it’s not easy to be proclaimed as the most watched news station (even on cable) you noe!

on the other hand, how weird it is to have another cave in. maybe got signs to buy TOTO.

“eh, apasal kau isap merah?”

gua suka gi opis kat bukit merah. pasal kat sana, kita bleh act macam orang penting. besh rasanya. sampai boss besar pun tengok kita macam takut seram. hah! biarkan dia rasa! kita ni kat sana diibaratkan itu PTI yang berkuasa di dalam kem askar. opiser pangkat tinggi2 pun takut tengok.

tapi yang paling best skali bila gi bukit merah, ialah kita dapat gi makan tengahari ngan siditu. itu sajalah peluang keemasan yang gua sama siditu bleh luangkan. kalo tak, tarak chan. ntah apasal eh, bila kita gi makan ngan siditu, makanan sumer macam dah tak selera. rasa macam dah kenyang trus. tengok rantapan wajah dia aje macam dah kenyang ah. (isyk feeling nyer aku ni)

jadi niari kita pun gi lah makan. ntah apasal dia alih2 ngidam mee soto. ke mee rebus eh? kita dah berkali tengok muka dia, tapi tiap2 kali nampak balik, fuh lamak gua bilang lu, muka dia macam berseri ah. ntah apa dia buat kat muka dia pun gua tak tau. abih, ngah makan, siditu tunjukkan lah gambar2 yang baru dia petik hari tuh. fuhlamak gua bilang lu, gua tengok tu gambar dia, macam nak terbegik sak! punyerlah jambooo. macam puteri kayangan! nasib baik nyonya kat tepi tak terperanjat.

tapi al kisahnya…chan dah takde. ok ni akan bersambung, pasal ada makcik sibuk kat sebelah…

EH DIA TULIS PANTUN DAR!

pantun otak kuning yang tiada erti

cik timah pergi ke pulau seberang
tengok kuda berlari lari
encik dol tengok cik timah terus mengembang
barang baik sampai bleh telan gusi

encik dol membikin rancangan
untuk santapan pada hujung minggu
sapakah yang akan beri habuan
otak kuning ni slalu dibuai sembilu

kalau korang tak paham erti
apa cik dol ni ngah mengomel sendiri
janganlah berhasad dengki
pasal sidini dah tak boleh tahan lagi

jikalau lah bleh ke bintan lagi
meluahkan nafsu yang tiada erti
oopps janganlah salah anggap diri
sidini bukan selalu begini…

a superstar

earwax: franz ferdinand – take me out

i’ve realised something.

if you often crave to be in the news, and you desire your face to be beamed over the telly, there’s a job which could satisfy your cravings. you’ll be able to witness the event on the first account AND you dont need to have a degree.

the perks you get being employed by them.

so, joinlah…

TONG AIK

remember this name when the next crime scene is being telecast over the news.

+++

i saw the news and goodness they’re STILL having up-to-date reports on that nicoll highway situation…which brings to my conclusion (to quote from talkingcock.com) that MediaCock’s Cibai Nonok Asses is happy in exploiting the tragedy to brag about the speed of their news crew.
BBC you are not. it’s done and over with.

pai mei a*mei

gua tonton itu kill bill semalam. tapi sebenarnya, gua memang rasa macam hampa sikit ah. pasal pada pendapat gua, itu versi pertama ada lebih syiok sikit. pasal apa?

1. ni versi kedua ada banyak dia nye remeh temeh ah
2. pasal banyak adengan cina yang buatkan ramai penonton cina kat dalam pawagam yang eksen lebih banyak tahu.
3. david caradine macam ada sikit lembab ah
4. dalam senario yang bila bill tembak the bride, apasal si budak tu tak terkejut. macam heran kan?
5. dia nye soundtrack tak kick sangat. (mana 5 6 7 8s?!)

versi pertama macam ada vibe, ni versi kedua macam gua tengok drama ciner yang legend yang diaorang siarkan pada waktu tengahari. ntah apasal, tapi gua lebih gemar tengok drama jepun dari drama cina.

tapi, gua ada membaca yang encik tarantino akan membuat itu the vega brothers, cerita sequel reservoir dogs sama pulp fiction. woooots!