satu maklumat dari orang yang tengah marah

kani nabuey ciow cheeeebyeeeee! HARGA ROKOK NAIK LAGI?!?!?!? dahlah tu, naik sampai satu dolar satu kotak! apa si gahmen me nak bikin? nak perokok ni semua mati pasal sakit jantung ke pasal SAKIT HATI?!?!?

lama lama satu kotak agaknyer diaorang akan jual untuk $20. MUTHERFUCKERS-PROFIT-SHITHOLES-SONS-OF-BITCHES!

lebih baik ni gahmen letak sumer perokok dalam satu pulau pasal konon-konon diaorang ingin mempertahankan tubuh jasmani mereka. apakah muslihat mereka ni sumer? naik kan harga seperti tak tidak tentu? jikalau mereka ingin sangat rakyat sejati ingin menguruskan kesihatan mereka dengan lebih baik, megapa mereka tidak naikkan harga-harga gejala yang lain?

apa fikirkan naikkan harga rokok orang akan berhenti rokok ke? FUCK YOU SHITHEADS. tidak semestinyer per. mereka tahu yang perokok akan tetap membeli nya, dan mereka tahu selagi ada perokok selagi itulah mereka boleh mengecap keuuntungan.

(mungkin dalam peruntukkan untuk belanjawan 2004 – 2005 mereka ingin mengaup keuntungan dari pembelian rokok untuk meringankan defisit negara. MUNGKIN BESAR KEMUNGKINAN AGAKNYER.)

im gonna say this – bastards to those in da gahmen who raised the price. u money swindling piece of fucken shite. may your family be a whore to those who eats money.

FUCK YEW SG!

********************************************************

on another note, i wonder how her….

….would get finger foreplay from this dude.

santapan untuk ibuku

untukmu ibuku

saban hari kau laggani
anakmu ini sering mengikari
harapkan janganlah bersalah anggap
kerna anakmu ingin berdikari

ibuku yang ku sayang
kaulah rohku yang sering menghilang
tanpa mu anakmu tidak akan menerbang
ke cahaya yang gemilang

walaupun kami tidak bersapa
pabila mu ingin bertanya

janganlah kecewa dengan anakmu ini
beliau bukan selalu begini
cuma mungkin masa tidak mengindari

ku tahu yang masa tidak akan berpanjangan
ku tahu hidup tidak akan berlarutan
tapi ku anggap segala masa tinggalan
akan menjadi tantapan untuk seharian

ku memohon maaf atas segala rintangan
ku tidak sedar akan kelakuan
pabila intipan marah dibakarkan
tapi ku ingin menatap impian
bahawa mu ibu adalah ku harapkan
segala erti yang diberi
ku berikan kasihku
kepada mu ibuku
dengah hati sejati

telah bertahun mu meratapi
segala kebodohan ku yang telah menginayi
ampun lah maaf ibuku yang ku sayangi
kerna anak mu ini masih belum mengenal erti
segala yang diberi di dunia ini

ku berdoa
ku berikrar
akan menjaga mu
sehingga hayat akhir mu

imbasan oleh anak mu.

mat step nak ulaskan filem

untuk dua hari berturut-turut ntah kenapa tema menontoni filem adalah tentang kehidupan wanita.

filem pertama yang ditontoni ialah itu citer something’s gotta give. jalan citer dia sungguh ketat skali. dan cara watak-wataknya menghidupkan layar perak adalah sungguh semula jadi. gua tengok itu jack nicholson macam bermandi dengan inspirasi. si dini, fuh, sunggul tenang menghadapi urusan harian. seperti dia boleh dapat menanangi banyak masalah dengan wibawa dan integriti.

tetapi watak frances mcdorman telah mencuit hati gue. mengapa begitu? pasal watak dia lah yang sering mendatangkan “perfect one liners” untuk mendatangkan sensori komedi. berikut adalah sikit ulasan theori beliau, dan memang betol apa yang beliau cakap.

ZOE

–forgive me honey for saying this, but they want girls that look like Marin so the whole over fifty dating scene is geared completely towards men leaving older women out and as a result that makes the older women more and more productive and more and more interesting, which, in turn, makes them even less desirable because as we all know — men, especially older men, are threatened and deathly afraid of interesting and accomplished women. It’s just so clear. Single older women, as a demographic, are as fucked a group as can ever exist.

oh…mungkin itu sebab gua pun ada reaksi sama seperti harry.

filem kedua yang gua tontoni ialah itu citer monster.

jolly hell, itu charlize theron memang bagus. gua fikirkan semua desas desus yang beliau memenangi anugerah2 ni semua pasal publisiti tak tentu arah ajer. tetapi memang layak beliau mendapat segala pujian yang diarahkan kepada beliau.

tapi yang paling weak skali ialah pabila member gua yang terpekik, “HAH?! ITU CHARLIZE THERON?!” bila filem dah habis dan kredit sedang dilayarkan.

tapi yang paling lagi weak skali ialah bila ngah tengok wayang, separuh jalan air con dimatikan dan gua separuh masa ngah kipaskan diri sendiri.

citot betol pawagam bugis ni.

kaninabueyciowcheebye, akan gua tak AKAN tonton filem lagi di bugis. slalu ada ajer tau masalah bila tengok kat sana.

“Haiiiii…sudin, sudin”

dalam filem seniman bujang lapuk kat babak terakhir, sudin ngah duduk kat halaman rumah shariff dol bersendirian. si ramli sama si aziz takde, pasal dua dua dah gi kluar ngan minah diaorang. lepas tu si sudin mengeluh tentang nasib dia, asal orang lain boleh berteman tapi bukan dia.

ah, gua tengok dia pun macam terharu. pasal gua slalu tengok orang ngan pakwe2 ataupun makwe2 diaorang slalu macam bergembira. macam ada itu ‘closure’.

mungkin nasib menyebelahi diaorang. mungkin nasib blum datang lagi kat gua. baru gua ingatkan nak chope, skali dah diambil dar. memang betoi dalam lagu tu si abang ramli sarip ngah nyanyi “Jangan tunggu lama lama, nanti lama lama dia diambil orang..” ntah, tapi kalau tak nak tunggu lama lama kena cepat cepat kan? tak bleh rilek rilek kan? tapi nanti orang ingatkan kita nye hajat despo ataupun needy plak. haizz…apa dar nasib gue. tapi gua cuba relek jugak. pasal ni bukan kali pertama ni perkara berlaku. 🙂

dalam babak filem tu jugak, pabila si sudin nak balik, dia berjumpa ngan si zaiton kat blakang pokok kelapa. ah betapa gembira si sudin tu. harap harapkan gua dapt jumpa pokok kelapa tu. mungkin ada zaiton yang ngah menunggu.

jangan zaiton sameon jer yang tunggu suar.

ah, sebelum berakhir ni lagu skarang dah on the loop.

Sweet Charity (gua caya ah sama lu!) – Jangan Lama Lama

Apabila engkau berjumpa
Dengan seorang dara
Yang banyak memberi harapan
Dengan sepenuh jiwa
Jangan biarkan ia menunggu
Janganlah sampai ia berlalu

Jangan fikir lama-lama
Nanti lama-lama
Dia diambil orang

Sesal dan kesal engkau nantinya
Bila bungamu dirayu orang
Ke mana engkau akan mencari
Bila sang bunga melangkah pergi

Kerna tunggu lama-lama
Nanti lama-lama
Dia diambil orang

Apabila engkau berjumpa
Dengan seorang dara
Yang terlalu banyak meminta
Tiada menimbang rasa
Jangan dimanja atau dipandang
Walaupun hanya sebelah mata

Jangan tunggu lama-lama
Nanti lama-lama
Dia makin menyiksa

107778643225440693

Indulgent self-importance is why I demand you read my pretentious article about this pretentious pony parade. It is a ceremony fueled by the id. And I love the id; it is what keeps blood pumping through my veins. You are also driven by the id; otherwise, you wouldn’t be reading this article, nor would you be interested in the Oscars.

Need proof? Do you know Ben and J.Lo’s current status? Do you know whether Britney has ever been married in Vegas? Have you seen Janet’s breast? Have you browsed the internet for pictures of Janet’s breast? Did you happen to see Janet’s breast over and over on your TiVo? Is Janet’s breast currently on your screen saver?

So stop fooling yourself, tell your ego and superego to shut up, and indulge in my totally meaningless Fifth Annual Oscar predictions. As usual, I’ll tell you who WILL win, and who SHOULD win. And as a new addition this year, I’ll offer choices on who was gloriously omitted and who was ingloriously snubbed.

BEST PICTURE:
SHOULD WIN: The Lord Of The Rings: The Return Of The King
WILL WIN: The Lord Of The Rings: The Return Of The King
GLORIOUSLY OMITTED: Cold Mountain
INGLORIOUSLY SNUBBED: 21 Grams

BEST ACTOR:
SHOULD WIN: Sean Penn (Mystic River)
WILL WIN: Sean Penn (Mystic River)
GLORIOUSLY OMITTED: Tom Cruise (The Last Samurai)
INGLORIOUSLY SNUBBED: Paul Giamatti (American Splendor)

BEST ACTRESS:
SHOULD WIN: Charlize Theron (Monster)
WILL WIN: Charlize Theron (Monster)
GLORIOUSLY OMITTED: Nicole Kidman (Cold Mountain)
INGLORIOUSLY SNUBBED: Scarlett Johansson’s pink panties (!) (Lost In Translation)

BEST SUPPORTING ACTOR:
SHOULD WIN: Tim Robbins (Mystic River)
WILL WIN: Tim Robbins (Mystic River)
GLORIOUSLY OMITTED: William H. Macy (Seabiscuit)
INGLORIOUSLY SNUBBED: Paul Bettany (Master And Commander); Don Cheadle (Manic); Chris Cooper (Seabiscuit)

BEST SUPPORTING ACTRESS:
SHOULD WIN: Patricia Clarkson (Pieces Of April)
WILL WIN: Renee Zellweger (Cold Mountain)
GLORIOUSLY OMITTED: Maria Bello (The Cooler)
INGLORIOUSLY SNUBBED: Hope Davis (American Splendor)

BEST DIRECTOR:
SHOULD WIN: Peter Jackson (The Lord Of The Rings: The Return Of The King)
WILL WIN: Peter Jackson (The Lord Of The Rings: The Return Of The King)
GLORIOUSLY OMITTED: Anthony Mighella (Cold Mountain)
INGLORIOUSLY SNUBBED: Alejandro Gonzalez Inarritu (21 Grams)

BEST ORIGINAL SCREENPLAY:
SHOULD WIN: Lost In Translation
WILL WIN: Lost In Translation
GLORIOUSLY OMITTED: Love Actually
INGLORIOUSLY SNUBBED: 21 Grams

BEST ADAPTED SCREENPLAY:
SHOULD WIN: Mystic River
WILL WIN: The Lord Of The Rings: The Return Of The King
GLORIOUSLY OMITTED: Cold Mountain
INGLORIOUSLY SNUBBED: Master And Commander; Girl With A Pearl Earring

darah

dalam banyak banyak benda dalam badan manusia ni, gua paling geli skali bila tengok/dengar/pegang darah. ntah apasal. nampak darah jer, gua nya muka jadi biru. dengar orang pasal darah jer, gua jadi ngilu. masa gua gi operation yang lalu, darah mengalir sampai satu baldi. gua tengok, nyaris-nyaris pengsan. doktor tengok gua dia pun takde selera nak bedah. gua rasa gua dapat ni ketakutan dari pakcik gua. adake patut, masa anak dia gi sunat, dia pengsan. anak rilek jer.

agaknyalah tu pasal gua tak bleh masuk dalam bidang perubatan.

jadi ni hari bila gua gi klass fiqeh, gua ada rasa tak tentu arah. si uztaz ngah bebual pasal pengaliran darah semasa wanita dapat itu menses dan cara betol membersihkannya. dia cakap kalo sperma masuk ke dalam janin si pompuan, sperma tu akan menjadi limpa selepas 40 hari, lepas tu dia jadi beku (agaknyer lah tu) lagi 40 hari. jadi kesemuanya sperma itu akan menjadi ‘foetus’ setelah 120 hari. 120 hari kalau ditukarkan kepada bulan ialah 4 bulan. dan selalunya wanita akan mengalirkan darah sementara ada menses selama 15 hari. jadi jikalau 15 * 4 = 60. ah dia cakap kalau pompuan tu tidak ada menses untuk 60 hari besar kemungkinan pompuan tu dah mengandung.

lepas tu dia cakap jikalau si pompuan tu tidak mengalih darah selepas hari ke-7 tapi darah mengalir kembali pada hari ke-11, bolehkah si pompuan itu dianggap ‘suci’ dah tidak perlu ‘mandi’. dan banyak lagi lah. informatif jugak buat gue. tapi kalau nak dekat satu jam cakap pasal begini, gua nyah badan dah macam tak sedap trus. mungkin dia tengok kat gua, asal sidini dah tak tau duduk diam. padahal yang pompuan sumer ngah rilek.

ah dah tu ajer.

107761352856555386

-phew-

lagi satu jam akan gua berambus dari ni tempat kerja. tadi nyaris2 mau sepak satu orang kat sini. adake patut kita ngah sibuk buat kerja dia tanya kita, “Are you doing work?” isyk isyk sidini. bila aku takde kerja nak spot, bila aku ada kerja pun nak spot jugak. abis tu si makcik cina sundal babi buat pasal plak ngan aku. dia tak happy pasal aku kena pergi dari satu pusat ke satu pusat. eh ah soh! lu mulut ah gua macam nak sumbat ngan pandikuti nyah buah ah. orangnyer tepi kain jangan masuk campur lah. macam puki buah laici sak. asik nak komen jer pasal kat orang. salah sikit nak tengking. salah sendiri tak nak mengaku. orang tau ah apa nak buat. macam ko ajer yang betol.

*rilekkan tension*

nasib ada ni benda. kalau tak ni monitor dah melayang kat kepala sundal ko.

Kill Dil

Kill all
Kill all
Kill what’s in yer way
Kill not to be swayed

Kill `em
They’re there
So better beware

Join the club
Before they rub
And lay in the tub

Kill` em all
Kill ` em balls
hell raises good
when johnny was good

And then I shot you.

Air – Run

Holy girl
Don’t get up
For running

Stay with me
I feel sad
When you run

Sands of time
Are lying
On my chest

Stay in bed
I feel sad
When you run

Stay like this
On the hills
Of my chest

Don’t wake up
I feel strange
When you go

Stop the night
Hold me tight
Holy girl

Don’t stand up
I feel strange
When you go

pergi. tonton.

Yeah Baby Yeah!

oh, sungguh beshnyer dengar berita begini. Liverpool kalah lagi!

si babi buta yang namanya Gerard Houllier, tolonglah dipersilakan letak jawatan dan kluar dari Anfield ku. lebih lama ko bertakhta di sana, lebih banyak uban rambutku bersinar. ataupun mungkin berhasil jugak kalau ko, encik houllier, masih lagi diberi kepercayan dengan ego mu dan Liverpool akan kalah dalam setiap perlawanan, lepas tu tengok ko dapat heart attack lagi.

oh itu memang enak skali.

pasal kenapa?

pasal gue benci lu!

NOT!

for the uninitiated, the picture of the person on the left is not me in a drag. (for those initiated, don’t imagine me in a drag.)

that’s scarlett johansson. the current it girl for my blow up doll sessions.

and that’s Air playing Alone in Kyoto in the background.

and now i have to do my housechores.

Massive!

i looked at the clock and it says 230pm. the head is throbing and i realised im still in my clothes from yesterday. this room resembles that of a pig sty gone bonkers. i got up, and the mirror cracked upon seeing me. the reflection shouted a boy zonked out of the perspective.

i laid back and recalled the incident a day before.

*dreaming music*

togged in spandex and a cape, i patrolled the area in exclusiveness. with a drink in hand, i throbbed the scene with massive alertness, prying for preys of undisclosed indentification…

-snaps- wrong story i guess.

subversive was good yesterday.

but wat makes it better was the fact of the company i was with. my buddy/sparring partner/cubit enthusiast, yeah you, was hhh-appeehh-ening. i find it very comfortable. and next time, buy that thingy sooner i guess.

and for the longest time i can remember, i met MJ and her husband. are there any more cooler parents than you guys? AND, even longer for as far i can remember, i met my looooooooooooong lost buddy from secondary school. goodness, he can still recognise me and when i saw him, i was like “Holy Cow!”. I did not know if i should just hug him, but on the other hand i thought that may lead to different suggestions. But I was so happy, without any reservations. this is the guy whom i was with from the beginning of my secondary school days up till we finished it. the fella whom i used to take those walks along jalan besar stadium and petain road. the fella whom introduce to me to all kinds of stuffs that i’ve never imagined off. understated and humble, this is one guy i really look up to. and it doesnt hurt that both of us are called didi. well, i might be thinking of going to lombok now.

oh, and emma was massive init?

lost in expectations of the expected

i watched lost in translation again today. it somehow dawned upon me that i am trapped in the same situation as what charlotte is entangled in too.

i keep asking to myself. who am i? or what am i? what do i really want? should i be following in what my close friends are doing too?

i look around and i see people believing in themselves on what they want to do. honestly i envy these people. and sometimes deep inside i would love to ask them how do they know what they want. i have friends who follows other friends in pursuing a better quality of life. and they’ve pestered me why am i not doing the same as they are. i have to admit what they are encouraging me is good for the so call future. but i just can’t lie to myself that i should just jump into their bandwagon and make belief that i will be satisfied. and because of this i’m being looked at as someone who does not have any ambition, aspiration or whatever that is deemed as eligible-futurist-individual.

i am trying to find something that will make me come out of the horizon knowingly it’ll make me feel something. and i stress something, not someone. but there is one fucking parasite that is stopping me to venture on that thought. and it is call time.

and thus, a vicious cycle envelopes me. im stuck in between of pursuing who i am, by racing against time. i have images of me as an old man, living in isolation and prying at void decks listening to old indie classics while watching other people be contented.

now that’s scary.

Untuk menginspirasikan kepada mereka yang sedang duduk kat opis meja tapi tak tau apa nak buat kat kerja padahal kerja dah menimbun.

“Rest assured Brie, you aren’t alone. While the casual observer might watch me at work and think “God damn… do something!”, I have found the year or so that I’ve had this job to be a great place to test limits. Something you don’t get to do on a daily basis. I test my boss’ limits, I test my computer’s limits, I test our Internet connections’ limits, and I test my personal Mountain Dew limit. I also test my “What the fuck can I get away with now” limits. Whether its coming into the office at 2:30PM to get plastered with my buddies… or whether its showing up 2:30 hours late (that’s only happened once or twice… per week, on average)… or whether its seeing how many full-albums I can download AND burn to CD in one day – I’m always pushing the edge in some way at this job.

I work a lot more than an hour a day. In fact, as long as I’m awake and at work, I’m working. The big question here is, who am I working for? I take pride in someone else paying me dollars and cents to work for myself on someone else’s time using someone else’s Internet connection and someone else’s computer.

Anyone feel sorry for my employer yet? Not to worry – whenever I’m late – err, every day – I have to bring my boss a double shot from Starbuck’s. I pretend that I had some reason for being late (i.e. car broke, friend graduating, cat drown, alarm clock rebooted, a parent got in an accident, and the usual horrible cold with a matching miraculous recovery in a day or two), and he pretends to believe me for free coffee. It works out quite nicely.

Brie & Patrick – perhaps you’ll know what I’m talking about here. I usually end up with an hour or two of overtime each paycheck. Why? Because come 5:00, I end up staying late to actually do what had to be done that day. UPS picks up our drop-box at 5:45PM. We’re a software company, and when someone purchases our product, we usually overnight it to them. We typically have two or three overnight’s per day. So the total amount of work done, by me, per day can be calculated in one of two ways – multiply 0:15 minutes by the number of UPS receipts we have (like I said, usually two or three) – or, subtract 5:00PM from the time I actually left work.

Hmm… what else… oh yeah, how many do-nothing-at-work people out there truly appreciate their lunch hour? The concept is simple – someone realized that it’s difficult to smoke weed at most jobs… so they invented lunch hour. But (I’m testing limits again) how high can one truly get during their lunch hour? Do the math – I live 15 minutes away from my office. Now – given that – how much time can I spend at home bubbling the bong before I have to go back?

It’s a trick question. You should know the answer… an hour. That’s time spent at home, not driving. Who takes an hour for lunch? I usually take 1 1/2 hour lunches. 🙂

In all seriousness, I thought I was alone too. I could’ve sworn that I was the only one lucky enough to be stuck in a room with an Internet connection and a CD burner for 8 hours a day. But it’s good to know that others are coming up with new and creative ways to waste their employers time. Keep up the great work, and keep writing these wonderful do-nothing-at-work essays!”

Gusti Pati Raden Adjeng Retno Dumilah.

jikalau korang meneliti, kita sering mengkritik kepada tahap kualiti filem-filem melayu. tetapi, alangkah bahagianya yang kali ini kita ingin mengisytiharkan bahawasanya kita sedang terpinga-pinga menunggu ketibaan filem melayu terbaru terbitan Tiara Jacquelina…

Puteri Gunung Ledang

baru ni kita telah menyaksikan diaorang nye gazette. paling pertama skali yang menarik perhatian kita ialah kualiti keluaran filemnya;permukaan filem adalah lain daripada filem-filem melayu yang telah diterbitkan sebelum ini. kebanyakkan filem-filem melayu yang lalu, termasuk filem-filem arahan si cik aziz m osman yang eksen mau jadi spielberg tiruan, sering menggunakan konsep video (agaknya lah tuh). permukaan filem nampak macam video blue yang tidak di “post edited” langsung. selalu macam ada garis-garis lah, salah edit lah, itu lah ini lah. tengok filem yang begini boleh membuatkan kita frust pasal selalunya penghijrahan dari satu “scene” ke “scene” yang lain macam tidak ada kualiti langsung.

tapi filem ini kita tengok dia nye permukaan filem lebih “bersih” . mungkin mereka menggunakan kaedah filem. dari permukaannya tampak sungguh profesional. kita tengok dia nye gazette jer dah macam terpegun. dalam hati, akhirnya, ada jugak filem melayu yang tampak ada klass.

tidak dinafikan para pelakon yang membintangi filem ini memang yang power2. ada m. nasir, datok rahim razali, christine hakim, sabri yunos, slamet rahardjo, alex komang, tiara jacquelina dan yang paling kita favret skali…SOFEA JANE! dah lama tak nampak dia memperagakan bakatnya di layar perak.

harap harapkanlah filem ini akan mencapai cita-cita memartabatkan filem melayu.

ah, cakap pasal gunung ledang..dah lama dah tak gi sana. mungkin pasal ni benda, nak gi sana balik. macam dah rindu balik kat wak yang ada warung kopi di segamat.

dah tu ajer.

The June Spirit – Lost In Translation

hold the phone,
but don’t hold your breath,
this is not a test,
it’s not a question,
of what I feel for you…

oh, and I’m sorry too,
did we get too far,
too far to return,
to the way things were…

but remember
those nights I spent in your arms,
feelings so wonderful,
I wonder where they’ve gone.

so tonight,
when I look you straight in the eyes,
and conversation runs dry,
and I see nothing,
nothing…

and I know,
you would never hurt me,
the way I hurt you…

***************************************

I can’t seem to stop looping this soundtrack.