The Quest

loneliness will prevail.
isolation is purity.
sanctify the soul,
and stop blaming the rest
communication, civilisation and community
will not be my cup of tea.

Advertisements

Ada apa dengan nasib?

dunia, dunia..

itu expressi “Money makes the world go round” mungkin patut diubahsuai untuk dunia gua kepada “Money makes my world spinning till I’m suffering from internal depression.”

apasal?

sempena “perayaan” hujung tahun selalunyer, banyak expendisi slalu dilaburkan kepada berbagai-bagai fungsi. ada yang bikin perlaburan cuti ke luar negeri, ada yang bikin perlaburan untuk mengubahsuaikan diri sendiri, ada yang bikin perlaburan untuk gerfren / boipren masing2.

mengapa?

ini semua angkara gara-gara tahun “owangputih” akan berakhir, dan akan menjelmanya tahun yang baru. tidak kisah yang laki, pompuan, tua, muda..selalunya, tatkala malapetaka, kita akan selalu memperbelanjakan banyak untuk fungsi-fungsi yang telah diperkatakan. macam nak balas dendam agaknya setelah memperlanjakan wang untuk mendapatkan item-item yang telah diidamkan sepanjang tahun. yang pasti, walaupun ongkos akan berkurangan, tapi hati akan menjadi puas jugak.

gua tidak syak lagi tergolong juga diantara mereka. selalunya pada masa begini, gua akan mentafsirkan sekadar bajet untuk akhir tahun. jadi tidak disangsikan lagi bahawasanya tahun ini gua telah berancang dengan member2 sumer untuk mengambil cuti ke luar negeri, seperti tahun2 yang berlalu. (dah macam jadi tradisi).

jadi sebulan yang lalu lagi, gua telah mengalihkan bajet terhadap rancangan gua. makin hari makin syiok dibuat gua. macam dah tak boleh sabar lagi untuk merantau setelah sepanjang tahun bekerja macam orang gila di tempat gila. ini apa yang owangputih cakap, “Give yourself a treat after a year’s hell.”

jadi setelah bajet percutian telah dialihkan gua boleh merancang untuk mengalihkan lagi bayaran yang patut diselasaikan. berikut analisisnya, dengan inspirasi oleh iklan mastercard:-

1) duit bond kat tempat kerja yang gua masih belum lunaskan. harga: $4000.
2) hutang daripada emak gua yang kena dilunaskan cepat2 (i hope!). harga: $2000.
3) nak kena bikin cermin mata baru pasal yang lama di dah “putus”. harga: $200.
4) belikan hadiah untuk si bapak dan belanjakan “party” dia sempena harijadi dia. harga:$200.
5) analisis untuk hardisk gua yang asik hang ni jer kat teknisen (padahal ni hdd baru beli!). harga: sekurang2 $50.
6) HANDPHONE HILANG PASAL SELENGER SANGAT TERTINGGAL KAT MEJA MAKAN PADAHAL DALAM INGATAN BILANG DIRI SENDIRI “JANGAN LETAK KAT SITU DOL, NANTI KAU LUPA!” harga: TIDAK ADA NILAINYA!

yea. tadi tengahari setelah menjamar selera makanan tengahari, gua telah hilang/lupa/selenger handphone kesayangan gua. itulah handphone yang telah mendampingi gua bila ngah time gembira, sedih, sedih dan gembira (seems i’ve only 2 emotions!). yang paling FEDUP seuma nombor2 telefon rakan lama dan baru gua termasuk nombor kem gua (EEEEEKKK!!!), semua dah hilang. dah terputus hubungan kat member yang lama tak berkomunikasi. habis talian trus!

yang masalah lagi besarnya ialah perkara begini tidak difikirkan gua langsung. skarang bajet dah kaputs. takda Plan B, C ataupun Z langsung. yea, memang boleh beli HP yang murah-murah ataupun boleh pinjam dari orang untuk sementara, tapi ntah mengapa gua jikalau nak beli suatu benda, mestilah beli benda itu dengan puas. tatkala, asal bisa tegal biasa.

jadi sekarang gua tengah keliru patutkah gua meneruskan rancangan gua pergi bercuti. pasal bajet dah masuk defisit. federal reserves gua tak boleh dipegang. padahal baru semalam dah happy-happy nak pergi bercuti.

yang lagi sial, skarang tak tahu dapat bonus ke tak. eek!

Haiz..nasib, nasib..

duh

i find women to be one very confusing bunch.

1) i have female friends who adore their boyfriends but will sharpen their knives at the slightest suspect of infidelity BUT they adore that bummer from The Bachelor cos a) he’s good-looking and b) he’s rich (but heck, it’s inheritence!). The smell of irony is so prevalent here. Here, you have this bum who openly snogs all women who befalls upon him and YET they ALL adore him. talk about double standards. what baffles me is how the heck their sentiments could change over a celleloid figurine parading on TV but they cannot judge the same mantra upon their own partners? does it mean guys who has a low capita and does not make heads turn deemed to the santuary of “Thou shall be loyal to me at whatever cost”?

2) i hate this Women’s Right charter thing that has been going on for ages. Not hate as in HATE, but hate as in disbelief. Here we have women bragging their rights for equality at work and in social circles. And now the law is getting upon this too. And i hate to have this sense that they ar taking advantage of this loophole. To touch a women without concession is deemed as “molestation”. How many more cases of “molestation” must there be trialed upon in order for their voices to be heard? If the charter deems that they have a right to be protected on all cases, where is the equality then, when that is the main reason why the charter is conceived? If the women stands that she has a right share of all equality in all aspects of life, then let the man free if he doesn’t respond to the calls when he is not in the mood, or he is not being romantic enough, or that he does not appear as that prince charming in shiny armour that they have dreamed of. This may seem minute compared to the daily struggles (which were brought up by them in the first place) of the modern women, but still, does the man has his own right too not to respond to their demands? talk about equality. pffft.

in the end, if equality is what women dreamed of, then be prepared to take the brickbats of the same proportion of shite.