Aksi Hari Raya

Alhamdulillah, PC sial boleh berjalan lagi. Jadi apa telah terjadi kepada lu orang nye raya sumer? Harap-harap sumer ok ok eh? Yang dah tua bangka tu masih muram kalau tak dapat duit raya gi main jauh-jauh. Yang tak dapat baju kurung siap tu janganlah bermuka muram, tarak beza walaupun baju tu baru pasal orang nyer tetap sama jugak. Kuakuakua. Jangan mare-mare, kita bergurau jer. Yang penting sumer Heppi-heppi.

Jadi apa gua buat itu time raya semalam? Seperti biasa gi pusing satu Singapura. Dari Jalan Bahar ke Marine Terrace ke Bedok (mesti gi Bedok time Raya, kalau tak, tidak sah!) lepas tu ke Simei dan last stop ke Tampines. Cumer ni tahun tak tahu apasal, sungguh cepat gi rumah2 ni sumer. Macam Raya Express. Sampai rumah sebelum maghrib! Tapi kes yang paling sedih time dah balik, gua tertidor terus sampai subuh. Orang datang kita tak sadar pun. Aiseybedahh….

Macam mana tak penat. Hari sebelumnyer gua tolong kemaskan itu rumah dari pagi sampai tengah malam. 20 galon air agaknyer gua pakai. Lepas tu time ngah masak lepat, itu kabinet terkopek kaper. Dia nye seramik top macam crack macam tu. Fikiran jadi kelam kabut. pasal takkan nanti orang datang rumah gua tengok ni rumah tarak kabinet melayu. jadi gua pun cari daerah blok gue yang ada ni contractor ngah renovate satu rumah. Member kontraktor tu terkejut pasal nampak ni samdol alih2 tertimbul kat rumah tu. Gua pun pinjam dia nyer grinder untuk potong seramik jadi bleh plaster kat gua nyah kabinet.

Part kabinet dah bis, lepas tu satu hal lagi terjadi. Ngah vakuum itu rumah, alih-alih dia nye nozzle pecah kaper. Alamak darah punyerlah UP. macam-macam jer benda terjadi bila nak beraya. apa lagi, gua kluarkan itu penyapu, sapu itu satu rumah. gua rasa kalau ada kucing kat ini rumah, kucing tu pasti kojol pasal banyak sangat habuk.

Best kalau tengok rumah dah bersih. Tapi dalam hati macam bingit pulak, pasal rumah dah bersih tapi nanti bila setan-setan kecik datang rumah berselerak balik.😦 Dalam fikiran, buat penat ajer. Ah, lepas bikin rumah, gua ngan member2 pun gi itu Geylang. Puay ramai orang. Mentang2 dah malam raya. Tapi best, pasal gua suka dia punya semangat beraya. Gua tahu, ada segelintir orang yang tak suka gi Geylang, terutama skali time malam Raya pasal beribu-ribu orang pelosok itu daerah. Gua paham diaorang punyer perasaan. Tapi tak kanlah tak suka Geylang terus kot. Itu tempat khas untuk kaum Melayu. Kalau Melayu tak meriahkan lagi, sapa lagi, kan? Jadi gua ngan member gua pun apa lagi serang itu bazar. Kita tengok orang tawar-menawar macam orang gila. Lepas tu kita tengok ada ni gerai dia tawar itu baju kurun Raihan dari harga biasa seratus berlebih sampai berapa puluh ajer. Gua ngan member gua pun buat plan ah, tanyakan itu kakak untuk kurangkan harga. Tawar punyer tawar sampai kul 6 pagi kaper. Last-last dapat 4 helai baju kurung Raihan untuk $70. Tak BERBALOI you! Dua dua puas.

Lepas itu geylang, sampai rumah time trus gi masjid. Muka punyerlah ronyok pasal tak tidor. Dengar kutbah Raya kepala terhentak2 kat dinding. Pakcik sebelah tengok pun seram. “Apa dah jadi kat budak ni??” Tapi gua tengok itu imam ( mintak maaf yea) pun heran. Apasal tak, dia asik tersasul ajer. Barangkali dia pun ngantuk agaknyer.

Ah lagi satu, cakap pasal beraya ni gua tengok itu Salam Lebaran ni tahun gua ada satu komen ajer kat produser dan artis2 yang mempersembahkan rancangan khas itu tahun ni – MACAM SIAL! Punyerlah merepek meraban ni tahun nyer rancangan. Lagu sumer nak remix ajer. Cakap sumer nak style mat saleh ajer. Ni Hari Raya beb, takkan lah dalam banyak2 hari masa Hari Raya kita nak disajikkan trend-trend masakini. Inilah hanya masa yang kita boleh berbangga sebenar-benarnyer terhadap kemelayuan kita tersendiri. Lagu raya tetap malar segar jikalau ia tidak diubah-ubahkan. Harap2 tahun depan kita masih ada lagi lagu raya original kat rancangan2 tu sumer. Bukan style Latin, ok?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s