E.O.N

dulu, time zaman abang dol masih dalam alam persekolahan, abang dol suka bila nak tiba raya. apakah kesebenarannyer? oh..camner tak, duit datang berbaloi – baloi dok! dapat baju baru, sluar baru, sedara baru….ooops.

mari kita berbincang sikit-sikit tentang topik berayer pasal rayer nak dekat.

salah satu kegegemaran gua bila time mood raya ialah dia punya rancangan2 yang terpapar di saluran tv. tapi bukan rancangan drama2 kental dan mepek2 (yang asik2 tiap2 tahun pasal topik sama..bapak mabuk todi, mak joli2, anak maki2…last-last sumer insaf lepas tu makan lepat happy2).

jadi apa yang gua suka?

gua suka tengok diaorang nyer iklan2 raya. tak kira tv3, tv1, tv2, SBC12 (ataupun Prime12 tapi bukan Suria) dan bermacam2 lagi. tapi ntah asal bukan Suria, mungkin pasal diaorang nak up kan “the ante of cooldom” dengan letak banyak style2 hiphop.

iklan yang gua paling favret itu iklan dari EON. ingat tak? yang iklan proton saga tu yang ada zainal abiddin sama sheila majid (agaknyer lah tu, ataupun agaknyer awie sama ziana zain) nyanyi lagu thema dia.

Agaknyer lagu dia macam ni…“Ucapan Selamat Hari Raya dari EON untuk semuaa-aaahhhh”

gua tengok iklan tu ngan lagu nyer, fuh sungguh bersemangat buat gua untuk beraya. feelings dok. tapi sayang, skarang itu iklan dah takde. mungkin zainal abiddin dah malas, sheila nak kawin lagi, awie nak jadi body-builder ataupun ziana kita dah fedup pasal lagu dia asik nak pekik terlolong ajer. tak pekik tak sah. ataupun mungkin orang tak nak beli proton lagi. ntahlah.

alangkah baiknyer zaman dahulu. sumer macam ada inspirasi daya melayu. walaupun si kru sama 4u2c ada pengaruh hiphop (ni tak termasuk Nico), tapi lagu raya tetap ada jugak kemalayuan tak banyak berhiphop sangat.

harapkanlah ni tahun tak sangat, yea?

bersambung…

gazet untuk hari esok: rancangan best hari rayer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s