“Please do your bit for charity (PLEASE!)”

ok. as part of my “social-enhancement” programme, my workplace has alloted me 60 sets of cards to sell.

before you rattled and shrieked..”Oh dear why do I NEED more greeting cards???”, please bear in mind that ALL proceeds (I think) will go to charity. These cards are done by young kids suffering from dyslexia, and ( I do admit this ) some of them DO look nice. If you want to learn more (or in other case kepo) what the heck is DYSLEXIA, click this. For those teachers who are struggling with uncontrollable kids in their classes, I’ll suggest to click on that.

Ok back to those cards. Each card is done by the students currently undergoing intensive classes at our centre. The details of those kids are indicated at the back of the cards. There are 3 sets of cards, Set A, B and C (how simple can that be?). Each set consists of 10 cards and it costs $10 (ONLY!). You can use these cards for any occasions,; be it for Christmas, New Year’s, Chinese New Year, Birthdays and (i think if it is not TOO late) Hari Raya. The samples are displayed below.



So do your bit for charity and buy this. For those interested, just leave your msg here, and I will conduct negotiations for delivery.

Help these kids to conform to normal society. Please?

Thank you.

*hic*

“Abaaaaaaaaaaaannnnnnnnngggggg……”

tahun depan gua mau buat resolusi – “Budak-budak yang datang rumah kena pakai handcuff sama mulut sumer kena duct-tape oleh tuan rumah”

macam mana tak, serik gua kena diserang oleh diaorang. baru tadi 5 setan-setan kecik sampai saja kat rumah gua terus lari kat gua.

“aaaaaaaaaaaaaaaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiddddddddddddddddddddd……arrrrrghhhhhhhhhhhhh!!!!” diaorang pekik.

salam belum, makan belum, masuk rumah jer diaorang terus serang gua. macam kat badan gua ni ada “target sign” yang letak ni logo – UNTUK DISERANG. dah lah tu seluruh masa diaorang kat rumah gua tak nak berganjak tempat. nak bebual ngan pakcik makcik tak bleh tenteram. ada yang tarik baju, ada yang tarik rambut, ada yang tarik jam gua. ada yang pekik sekuat-kuatnyer kat telinga gua. bleh jadi pekak gue. ntah apasal lah kalau ni budak-budak ada, gua kena jadi sasaran. macam jadi itu “punching bag”

haizz..nasib-nasib. skarang telinga gua ngah berdesing, badan sakit-sakit dan (horrors of horrors!) rumah berselerak macam kandang ayam.

😦

Aksi Hari Raya

Alhamdulillah, PC sial boleh berjalan lagi. Jadi apa telah terjadi kepada lu orang nye raya sumer? Harap-harap sumer ok ok eh? Yang dah tua bangka tu masih muram kalau tak dapat duit raya gi main jauh-jauh. Yang tak dapat baju kurung siap tu janganlah bermuka muram, tarak beza walaupun baju tu baru pasal orang nyer tetap sama jugak. Kuakuakua. Jangan mare-mare, kita bergurau jer. Yang penting sumer Heppi-heppi.

Jadi apa gua buat itu time raya semalam? Seperti biasa gi pusing satu Singapura. Dari Jalan Bahar ke Marine Terrace ke Bedok (mesti gi Bedok time Raya, kalau tak, tidak sah!) lepas tu ke Simei dan last stop ke Tampines. Cumer ni tahun tak tahu apasal, sungguh cepat gi rumah2 ni sumer. Macam Raya Express. Sampai rumah sebelum maghrib! Tapi kes yang paling sedih time dah balik, gua tertidor terus sampai subuh. Orang datang kita tak sadar pun. Aiseybedahh….

Macam mana tak penat. Hari sebelumnyer gua tolong kemaskan itu rumah dari pagi sampai tengah malam. 20 galon air agaknyer gua pakai. Lepas tu time ngah masak lepat, itu kabinet terkopek kaper. Dia nye seramik top macam crack macam tu. Fikiran jadi kelam kabut. pasal takkan nanti orang datang rumah gua tengok ni rumah tarak kabinet melayu. jadi gua pun cari daerah blok gue yang ada ni contractor ngah renovate satu rumah. Member kontraktor tu terkejut pasal nampak ni samdol alih2 tertimbul kat rumah tu. Gua pun pinjam dia nyer grinder untuk potong seramik jadi bleh plaster kat gua nyah kabinet.

Part kabinet dah bis, lepas tu satu hal lagi terjadi. Ngah vakuum itu rumah, alih-alih dia nye nozzle pecah kaper. Alamak darah punyerlah UP. macam-macam jer benda terjadi bila nak beraya. apa lagi, gua kluarkan itu penyapu, sapu itu satu rumah. gua rasa kalau ada kucing kat ini rumah, kucing tu pasti kojol pasal banyak sangat habuk.

Best kalau tengok rumah dah bersih. Tapi dalam hati macam bingit pulak, pasal rumah dah bersih tapi nanti bila setan-setan kecik datang rumah berselerak balik. 😦 Dalam fikiran, buat penat ajer. Ah, lepas bikin rumah, gua ngan member2 pun gi itu Geylang. Puay ramai orang. Mentang2 dah malam raya. Tapi best, pasal gua suka dia punya semangat beraya. Gua tahu, ada segelintir orang yang tak suka gi Geylang, terutama skali time malam Raya pasal beribu-ribu orang pelosok itu daerah. Gua paham diaorang punyer perasaan. Tapi tak kanlah tak suka Geylang terus kot. Itu tempat khas untuk kaum Melayu. Kalau Melayu tak meriahkan lagi, sapa lagi, kan? Jadi gua ngan member gua pun apa lagi serang itu bazar. Kita tengok orang tawar-menawar macam orang gila. Lepas tu kita tengok ada ni gerai dia tawar itu baju kurun Raihan dari harga biasa seratus berlebih sampai berapa puluh ajer. Gua ngan member gua pun buat plan ah, tanyakan itu kakak untuk kurangkan harga. Tawar punyer tawar sampai kul 6 pagi kaper. Last-last dapat 4 helai baju kurung Raihan untuk $70. Tak BERBALOI you! Dua dua puas.

Lepas itu geylang, sampai rumah time trus gi masjid. Muka punyerlah ronyok pasal tak tidor. Dengar kutbah Raya kepala terhentak2 kat dinding. Pakcik sebelah tengok pun seram. “Apa dah jadi kat budak ni??” Tapi gua tengok itu imam ( mintak maaf yea) pun heran. Apasal tak, dia asik tersasul ajer. Barangkali dia pun ngantuk agaknyer.

Ah lagi satu, cakap pasal beraya ni gua tengok itu Salam Lebaran ni tahun gua ada satu komen ajer kat produser dan artis2 yang mempersembahkan rancangan khas itu tahun ni – MACAM SIAL! Punyerlah merepek meraban ni tahun nyer rancangan. Lagu sumer nak remix ajer. Cakap sumer nak style mat saleh ajer. Ni Hari Raya beb, takkan lah dalam banyak2 hari masa Hari Raya kita nak disajikkan trend-trend masakini. Inilah hanya masa yang kita boleh berbangga sebenar-benarnyer terhadap kemelayuan kita tersendiri. Lagu raya tetap malar segar jikalau ia tidak diubah-ubahkan. Harap2 tahun depan kita masih ada lagi lagu raya original kat rancangan2 tu sumer. Bukan style Latin, ok?

Part 4 (ok last, last!)

Ok ni topik last untuk hari ini sebelum gua bertolak ke alam bercuti panjang dan berhooray2 beraya. PC di rumah dah buat hal jadi gua kerjakan habis-habisan ini PC kat kerja. Mintak2, PC tu boleh berfungsi tidak lama lagi, insyallah. Jadi sebelum gua berangkat, gua ingin mengucapkan Salam Lebaran Minal Aidil Wal Fa`idzin, Maaf Dzahir & Batin kepada lu orang sumer.

Tapi sebelum tu, last entry:

PERATURAN PABILA ANDA MENGUNJUNGI RUMAH TIME RAYA

1. Kalau boleh kunjungilah rumah yang paling tua dulu.

Jangan nak step “Hah, dia mesti datang rumah aku dulu pasal rumah aku lebih cantik daripada dia!” Hormat kena hormat, adik kena kunjung rumah abang dulu bukan tonggak tebalik.

2. Jangan nak step hero datang bila-bila masa.

Telepon lah orang rumah dulu. Jangan nak shoot ajer datang orang itu punyer rumah. Ada yang tak munasabah, mentang2 time raya, rumah asik terbuka ajer. Berpatutlah, takkan dah nak dekat pukul 2 pagi masih nak kunjung-kunjungi rumah orang. Member pun mau tidor per, raya tak raya.

3. Jangan nak act superstar bila kat rumah orang.

Tolong diberi perhatian, yang awak tu bukan sorang jer tetamu kat rumah tu. Jadi, kalau si tuan rumah tak melayan awak dengan sebaiknya, janganlah buat muka muram dan eksen step menghilangkan diri.

4. Jangan suka kacau benda2 tuan rumah.

Ah ni susah sikit. Pasal orang-orang yang gi rumah orang lain slalu macam jakun sikit. Bila dah jakun, mesti nak pegang. Tapi bila salah pegang, nanti kalau benda tu rosak lepas tu step macam buat tak tahu. Macam tu tak boleh angkat gua.

5. Jangan cuba dekatkan diri kat itu set Karaoke.

Memanglah ni time raya, lagu raya boleh menyerikan lagi suasana. Rasa macam semangat dia berkobar2 bila dengar itu lagu sumer. Tapi berpadanlah kalau ngah bernyanyi kat karaoke tu. Kalau suara dah macam Cikgu Bedah jangan lah syiok sendiri suara awak macam Zaiton Sameon. Berpadanlah, orang pun nak ada kententeraman. Yang pakcik2 yang gilakan karaoke tu, berpadanlah jugak, jangan bernyanyi sampai pukul 3 pagi berteriak tu lagu2 sumer. Orang rumah pun nak tidor woit..

6. Time amik gambar muka menten sikit.

Ni untuk golongan orang muda2 yang slalu singgah rumah2 members time raya. Ah, kalau dah datang beramai2 gi rumah orang, mesti ada sikit gatal nak amik gambar satu group. Konon2 untuk memori lah. Tapi posing janganlah sampai maut skali. Berpadanlah. Ah dan lagi satu, tak yah lah sumer rumah kena amik, lepas tu posing sumer sama, lepas tu post kat halaman web untuk sumer orang ketawakan. Malunyer…

Dah agaknyer tu saja. Slamat beraya!

Part 3

gua baca blog2 orang lain dan gua akan mentafsirkan satu matlamat.

GUA TAKKAN MEMPERKATA-KATAKAN SEMBARANG KOMENTAR TERHADAP MAT-MAT TAPERRED DAN MINAH-MINAH SEKSA DI GEYLANG.

memang diaorang ni samdol. tak kenal erti kemasyarakatan. tapi gua dah banyak menyaksikan ini orang-orang yang “anti-tapperdom” banyak di halaman web mereka tanpa erti sebab. alasan pertama, gua sangsikan, ialah mereka ini berfikiran yang mat2 ni sumer tidak ada daya tarikan dari segi fesyen agaknyer.

jadi ini ialah ironinya. mereka mengutuk ini mat2 tappered pasal peribadian dan perega fesyen mereka, tapi mereka sendiri juga tergolong dalam pertalian yang seakan. kalau item exclusif mat2 tappered ini ialah seluar yang sungguh kecil di pergelangan kaki, mat2 anti-tappered ni pun ada identity mereka tersendiri. mereka pun ada pasukan mereka yang merantau itu geylang bersama mat2 yang disebutkan sebelumnya.

yang pentingnya, tappered ataupun tidak, kaum melayu tak kira yang lelaki ataupun perempuan, sungguh prihatin dalam perwatakan imej tersendiri. baju mesti macam begini, seluar mesti macam begitu, rambut mesti macam begini, beg PUN kena macam begitu. jikalau tidak expressi “Style mesti ada” tidak akan direka langsung.

mungkin pada tahun hadapan pengubah baju kurung boleh mengeluarkan koleksi Tapperred Kurung ataupun Songkok Trucker. itu pun kalau tren tu masih hangat lagi tahun depan.

Pengomelan Raya

1. Terawih Bingit

Semalam masa terawih, ada ni abang gila kat belakang kita. Adake patut, ngah sembahyang dia tanya ni budak kat sebelah dia “Eh macam mana nak pergi Geylang? Naik bas boleh?” Alamak darah punyerlah UP, terus fikiran tak khusyuk terus nak sembahyang. Lepas tu dia berbual lagi dan lagi dan lagi. Apa saks? Lepas tu time sembahyang dah habis dan imam ngah baca doa, ada ni pakcik kat tepi dia naik berang terus macam teguh kat dia “OI! APA NI BISING-BISING?!” alamak gua pun mau bilang itu pakcik “Menten ah cik, habis pahala kalau bertegur bila imam ngah berbual, apatah lagi time berdoa.”

Tapi gua rilek.

Ada lagi ni satu mat gemuk yang gua slalu nampak time terawih muka dia gua pun mau smack. Bingit kunyit gua tengok. Adake patut time orang dah sembahyang rakaat pertama, member masih duduk rilek-rolek, lepas tu tengok belakang, tengok kiri, tengok kanan, apatah lagi dia nak tengok pun gua tak tahu. Gua rasa gua tahu taktik dia. Dia nye taktik ialah bila time orang nak habis rakaat pertama, baru dia baca niat terus dia sambung rakaat kedua. Jadi macam tu, dia nye tenaga konon2 tak terbuang. Apa saks gua tengok si dini. Padanlah badan gemuk macam badak sumbu. Nasib baik gua bleh menten. Kalau tak gua tendang dia nye bontot kasi dia masuk hospital, kena sambut raya kat hospital orang giler.

Selalu kalau ada orang2 macam ni, dengan cepat2 nyer gua alih tempat. Kalau tak rugi saks tengok ni orang2 nye tabiat. Tak khusyuk langsung. Ni belum termasuk bapak2 yang bawak anak2 diaorang yang masih kecik2 lagi. Mungkin tahun depan diaorang ada bikin ni sangkar untuk letak ni budak2 sementara bapak diaorang ngah sembahyang. Kalau boleh garikan tangan diaorang dan ‘duct-tape’ diaorang nyer mulut.

2. Manja Geli

Gua belikan mak gua itu majalah Manja pasal a) dia suka baca tu majalah b) ni ada edisi pasal hari raya c) ada sampul duit percuma

Gua pun bacalah itu majalah. Ada ni artikel2 yang diaorang bertemuramah kat artis-artis ni sempena hari raya. Ada ni satu artis wanita tempatan yang gua baca yang ada sikit mengelirukan.

‘I macam ni tahun nak buat ni, I macam tu, I macam ni’ gua macam mau bilang dia ‘You asal kena cakap I?’ Bukan salah tapi gua rasa pelik. Ni pendapat gua sahaja. Kita tau awak ni seorang artis, tapi tak payarlah nak eksen2. gua baca lagi pasal dia dan ada ni soalan ‘Apakah harapan mu sempena hari raya ini?’ artis-artis yang lain sumer cakap ‘Harap dapat doa restu, bertambah restu, blah, blah, blah’ tapi member ni fuh….”I harap2 ni tahun I will lose weight, jadi I kena makan banyak sayur-sayuran.” Apa sajerlah mambang tu berbual. Orang tanya lain, dia jawab lain. Yang heran macam mana si editor majalah tu boleh serapkan artikel macam tu. Mungkin editor tu pun sama macam dia dan banyak lagi mat2 dan minah2 melayu masa kini – Melayu-eksen-menten-mat-saleh-yang-pentingkan-imej-dari-segala-urusan-lain

Jeena aisa pyar bina

What more you can ask for? A stellar cast, a morally engaging plot, the only movie that can make me cry and nusrat fateh ali khan headlines the credits above anyone else. Classic. (Though I bet 3/4 of the television public is engaged in witnessing the snog fest-lame-excuse-deceiving-ooo I’m a good guy but pity me cos i don’t noe which of these girls i deserve to be while I’m romping on them but the viewing public still won’t accuse me I’m a cheat because I’m good-looking, rich and I’m on tv-The Bachelor while this show is being screened, repeat telecast or not.)

+++++

Bruce Springsteen – Dead Man Walking

There’s a pale horse comin’
And I’m gonna ride it
I’ll rise in the morning
With my fate beside it

I’m a dead man walking
I’m a dead man walking

In Saint james Parish
I was born and Christened
How I’ve got my story
Well Mister, there ain’t no need
for you to listen
It’s just a dead man talkin’

I had a job, I had a girl
But between our dreams
and action lie this world

Well, in the deep forest
Theur blood and tears rushed over me

All I could feel was the drugs
and the shotgun
And my fear up inbside me

Like a dead man talkin’

Beneath the summer sky
my eyes went black
Sister, I won’t ask for forgiveness,
my sins are all I have

Tonight the clouds above my prison
Move slowly ‘cross the sky
There is a new day comin’
And my dreams are full tonight

E.O.N

dulu, time zaman abang dol masih dalam alam persekolahan, abang dol suka bila nak tiba raya. apakah kesebenarannyer? oh..camner tak, duit datang berbaloi – baloi dok! dapat baju baru, sluar baru, sedara baru….ooops.

mari kita berbincang sikit-sikit tentang topik berayer pasal rayer nak dekat.

salah satu kegegemaran gua bila time mood raya ialah dia punya rancangan2 yang terpapar di saluran tv. tapi bukan rancangan drama2 kental dan mepek2 (yang asik2 tiap2 tahun pasal topik sama..bapak mabuk todi, mak joli2, anak maki2…last-last sumer insaf lepas tu makan lepat happy2).

jadi apa yang gua suka?

gua suka tengok diaorang nyer iklan2 raya. tak kira tv3, tv1, tv2, SBC12 (ataupun Prime12 tapi bukan Suria) dan bermacam2 lagi. tapi ntah asal bukan Suria, mungkin pasal diaorang nak up kan “the ante of cooldom” dengan letak banyak style2 hiphop.

iklan yang gua paling favret itu iklan dari EON. ingat tak? yang iklan proton saga tu yang ada zainal abiddin sama sheila majid (agaknyer lah tu, ataupun agaknyer awie sama ziana zain) nyanyi lagu thema dia.

Agaknyer lagu dia macam ni…“Ucapan Selamat Hari Raya dari EON untuk semuaa-aaahhhh”

gua tengok iklan tu ngan lagu nyer, fuh sungguh bersemangat buat gua untuk beraya. feelings dok. tapi sayang, skarang itu iklan dah takde. mungkin zainal abiddin dah malas, sheila nak kawin lagi, awie nak jadi body-builder ataupun ziana kita dah fedup pasal lagu dia asik nak pekik terlolong ajer. tak pekik tak sah. ataupun mungkin orang tak nak beli proton lagi. ntahlah.

alangkah baiknyer zaman dahulu. sumer macam ada inspirasi daya melayu. walaupun si kru sama 4u2c ada pengaruh hiphop (ni tak termasuk Nico), tapi lagu raya tetap ada jugak kemalayuan tak banyak berhiphop sangat.

harapkanlah ni tahun tak sangat, yea?

bersambung…

gazet untuk hari esok: rancangan best hari rayer

Sting – If You Love Somebody Set Them Free

If you need somebody, call my name
If you want someone, you can do the same
If you want to keep something precious
You got to lock it up and throw away the key
If you want to hold onto your possession
Don’t even think about me

If you love somebody, set them free

If it’s a mirror you want, just look into my eyes
Or a whipping boy, someone to despise
Or a prisoner in the dark
Tied up in chains you just can’t see
Or a beast in a gilded cage
That’s all some people ever want to be

If you love somebody, set them free

You can’t control an independent heart
Can’t tear the one you love apart
Forever conditioned to believe that we can’t live
We can’t live here and be happy with less
So many riches, so many souls
Everything we see we want to possess

If you need somebody, call my name
If you want someone, you can do the same
If you want to keep something precious
You got to lock it up and throw away the key
If you want to hold onto your possession
Don’t even think about me

If you love somebody, set them free

Oh God

semalam gua berbincang ngan seorang teman tentang kepastian kehidupan sebagai seorang manusia.

apakah ertinya keunggulan kami? apakah isi kandungan kami? mengapakah kehidupan diwujudkan? apakah tanggupjawab kami sedang kami berhidup? apakah dan bagaimankah roh berfungsi? adakah kewujudan kami hanya untuk berexperimentisasikan untuk pembelajaran? bagaimanakah boleh ia ditelitikan?

soalan ini kerap menghantui gua.

Agama dan pembelajarannya telah mengtafsirkan bahawasannya kami adalah makhluk Tuhan. tapi apakah kewujudan prinsipal di dalam inti tubuh badan kita? soalannya ialah bukan bagaimana ia berfungsi, tapi, mengapakah ia difungsikan?

mungkin topik ini akan bertentangan dengan pembelajaran agama ataupun sebaliknya, tapi kadang kala ia membuatkan gua kedahagaan untuk meneliti apakah rahsia disebaliknya. apakah rahsianya jikalau segala entiti dimusnahkan? adakah apa yang akan ditinggalkan cuma sebuah ruang yang hanya diisi gelapan?

mungkin harinya akan datang tidak lama lagi..

The Rise of The Cina Babi Sundal and Mama Pendek Kutek

k. its confirmed. ive got 2 pure enemies at werk, for no utter reason. maybe i’ve been too lenient and naive towards these assholes. trying so hard to be nice in front of me, but morphs into a texas chainsaw slayer when i turned back. loves to twist those words and point to a situation to make me look bad. i have no idea what is your mantra towards me, but let me make an oath that from today, i’ll visualise your face as that of the Cina Babi Sundal and the Mama Pundek Kutek.

may the angel of death and gonorrhea fall upon you.

peace.

“GUA MAU REMBAT LU SUMER”

bekerja dengan boss yang sungguh menyakitkan hati boleh membuatkan seorang menjadi giler. gua ada ni boss yang eksen tau semua benda, tapi bila buat kesalahan tak akan mengaku diri sendiri dan akan menyalahkan orang lain pulak.

mid40s tak sadar diri.

yang paling menghairankan ni cina babi sundal adalah bekas askar berpangkat major di dalam SAF kaper. ni lebih membuktikan yang sundal-sundal bacin di pengkalan jawatankuasa gahmen adalah insan yang sejijik disejijikan di kalangan umum. tapi alangkah hairannyer, merekalah golongan yang kaum ibu bapa muda sering mengingatkan dan mempromosikan kepada anak masing-masing.

oh yeah, si mama saprek tu baru jalan depan cubicle gua. pegang majalah macam tak tentu pasal. bila orang tak buat kerja dia membebel macam ulat goblok, tapi bila dia sendiri tak buat kerja eksyen macam dia
puteri kayangan tahipahit.

menyampah sungguh gua tengok pekerja2 di sini. pttttui!!!!

“Meditations”

“How often, asleep at night, am I convinced of just such familiar events – that I am here in my dressing gown, sitting by the fire – when in fact I am lying undressed in bed! Yet at the moment my eyes are certainly wide awake when I look at this piece of paper; I shake my head and it is not asleep; as I stretch out and feel my hand I do so deliberately, and I know what I am doing.

All this would not happen with such distinctness to someone asleep. Indeed! As if I did not remember other occasions when I have been tricked by exactly similar thoughts while asleep! As I think about this more carefully, I see plainly that there are never any sure signs by means of which being awake can be distinguished from being asleep.

The result is that I begin to feel dazed, and this very feeling only reinforces the notion that I may be asleep.” (Meditations, 13)

how very the true.

Saper Ilek

di tempat kerja gua ni ada seorang mama
badan kecik nama dia cik lazar
badan kecik tapi punyerlah kurang ajar
macam nak kena smack dengan galah kasar

si cik lazar ni suka berilek
asik2 bila free time suka bergolek
cikgu2 yang lain semua bersiap-sedia
si dini padahal asik tutup mata

dahlah dia tak buat kerja
asik2 bergosip tanpa kena makna
perkara kecik dibesar-besarkan
konon2 dia boleh eksyen jadi majikan

dey pandikuti gi saper lek ilek ah
gua tengok muka lu macam nak hentam sajar dah
satu hari akhir nanti
rohmu tak akan diberi simpati

Kill Dil

something is not right
everything is too clean
history must be wiped off
i dont want the future
i just desire the present
for where i stand
its not of importance
to fade is to sanctify
the burden soul
the past is catching up fast
to load on my memories
to regret is of utter disgust
to feel is of utter regret
to forget is but of a crime
a criminal of my own crime